Dramatik i historien

För några (typ hela Sverige och många svenskar) stannar världen i dag upp ett tag med anledning av att svenske kungen Carl XVI Gustaf har namnsdag. Det flaggas och går på. Grattis kungen!

För min egen del är den 28 januari för alltid förknippad med den i alla avseenden ofattbara explosionen då rymdfärjan Challenger år 1986 exploderade i miljoner bitar strax efter start. Det var en brutal påminnelse om att människan aldrig är oövervinnerlig utan sist och slutligen en skör varelse i händerna på en farlig tillvaro. Det är viktigt att minnas det från tid till annan; under romartiden användes frasen ”Memento te mortalem esse (Minns att du är dödlig)” flitigt hos den överklass som såklart gillade läget men också insåg att all rikedom och lyx en dag kunde vara förbi och ägd av någon annan. Det var faktiskt häpnadsväckande många starka citat som skapades under denna tid.

Den här dramatiska röksignalen var allt som återstod efter att Challenger, rymdfärjan, exploderat strax efter starten.

Livet är underbart och skört samtidigt och bättre än så blir det lyckligtvis aldrig. I 73,2 sekunder levde sju besättningsmän i den främsta av världar för att sedan slungas in i evigheten. Några direkt i explosionen, andra då delarna och de själva träffade havet i en fart på över trehundra kilometer per timme.

Kommentarer

Populära inlägg