Bildbevis: vildsvinen är här

Det handlar inte längre ifall det eventuellt råkar finnas vilda vildsvin på Åland i dag. Frågan är hur många de är och om det finns förutsättningar för fler och det hela är just nu högaktuellt.

Vännen James Henderson såg vid sitt hus i Södersunda en präktig vildsvinsgalt löpa förbi. Innan han hann samla sig själv och hitta kameran var den nästan borta men inte riktigt och bilden nertill talar sitt tydliga språk. Det är ett vildsvin, utan någon som helst tvekan.

Frågan är nu om detta är bra eller dåligt för Åland och ålänningarna. Jag lutar tyvärr åt det senare trots att jag själv funnit vildsvinsjakt sensationellt på många sätt då jag prövat på det i Sverige. Dessvärre är jag rädd för att vildsvin passar dåligt in på de små åländska markerna. Antagligen kommer skadan att rejält överstiga den eventuella nyttan som i stort sett bara går ut på att ge jägare ytterligare ett byte att jaga. Vildsvin är ett brutalt djur gentemot åkrar, grödor, trädgårdar, golfbanor och vanlig trafik där olyckorna skjutit i höjden i Sverige de senaste åren till följd av vildsvinen. Mot bakgrund av detta tror jag Åland rätt och slätt borde införa en resolut och omedelbar skyddsjakt mot vildsvinen i syfte att hejda den fortsatta utvecklingen av stammen. I den åländska jaktlagen finns redan i dag möjlighet att året runt skjuta vildsvin med undantag för kultingförande suggor.

Riktigt lika kategorisk var jag inte när det gällde lodjuren. De är en nyans mindre skadliga än just vildsvinen och mest irriterande gentemot rådjursjägarna vars byten de äter upp.

I Sverige har vildsvinsstammen gått från klarhet till klarhet och uppskattas i dag vara uppemot 150.000 individer. Det är otroligt många och på inget vis något slags tak. Det är också intressant då vildsvinen för några hundra år sedan var i det närmaste helt utrotade men nu är tillbaka med besked.

Vildsvinen är en av många utmaningar som finns att hantera detta år 2014. Kanske en av de minsta men för den skull inte betydelselös. I vart fall har debatten nu startat!


Den här bilden togs av en viltkamera i Hammarland, Bondtorp den 10 december klockan kvart före nio på kvällen.  Det är såklart omöjligt att säga om det är samma djur som i Södersunda men visst ligger det i farans riktning. Därmed handlar det sannolikt om en ensam galt som enligt jaktlagen är fällbar. Enligt Jan Karlsson är det också avsikten från Torps jaktlags räkning. Fast det är klart, enkelt är det inte att hitta ett vildsvin i en stor skog.
Här är bildbeviset på att det löper vilda vildsvin i Södersunda i Jomala. Fotografen är vännen och jägaren James Henderson. Bilden togs hösten år 2013.

Jag har haft förmånen att delta i ett antal vildsvinsjakter och vid just det här tillfället fälla en präktig galt. Fast det är bättre om denna jakt sker i Sverige än på Åland. Vildsvin ligger till väster.
Så här kan vildsvinen se ut i det fria...
…eller så här. De bökar på med stor kraft och lämnar i stort sett ingenting orört.
Så här har avskjutningen av vildsvin utvecklats över åren i Sverige. Ingenting tyder på att antalet skulle minska eller ens stagnera. Det bara ökar.


Kommentarer

  1. Jack Christenbrunn2 januari 2014 kl. 11:29

    De som vill ägna sig åt vildsvinsjakt kan med fördel åka över till Sverige där man blir varmt emottagen för att decimera stammen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg