I maten finns tillväxten

För fem år sedan var det färöiska köket absolut inte dåligt men heller inte världsklass. I dag är det andra tider vilket jag i samband med besök där de senaste åren haft förmånen att erfara.

Varenda rätt på varenda bord erbjuder en berättelse, ett sammanhang, ett utseende och smaker som får världen att stanna upp för en stund. Det låter kraftfullt och det är sant. Färöarna har under de senaste fem åren byggt upp en restaurang- och matkultur som för ön till den absoluta världstoppen.

Bland dem som insett detta finns brittiska jättetidningen The Guardian vars matreporter Michael Booth gav sig iväg för att återvända med en ny syn på mat, dryck och de möjligheter våra nordiska råvaror erbjuder. Resultatet blev ett välskrivet reportage värt massor i marknadsföring. Det är tyvärr på engelska men jag rekommenderar ändå en läsning. Tänk bara tanken om man kunde byta ut Färöarna mot Åland och Leif Sørensen mot Michael Björklund i artikeln. Tanken är absolut inte omöjlig. De två känner varandra och deltog båda i det arbete som år 2004 ledde fram till manifestet Ny Nordisk Mat inom ramen för det nordiska ministerrådet.


Leif Sørensen hyllar initiativet som togs på högsta nordisk politisk nivå och kallar det avgörande för hans egen räkning och för hans Restaurant Koks som finns i Hotell Føroyar i Torshavn. Den är i dag klart ledande på Färöarna men där finns också en högklassig sushirestaurang Etika och Hotel Hafnia vilka båda erbjuder smakupplevelser utanför det gängse. Lägg sedan till flera ambitiösa mikrobryggerier med Okkaido som ett strålande exempel.

Leif Sørensen säger i artikeln så här om att lämna stjärnrestaurangen i Köpenhamn för att flytta hem till Färöarna för fem år sedan (min översättning):
”Jag tvingades ju leva upp till mitt eget manifest där ambitionen var att göra något annorlunda, att göra det möjligt att äta lite bättre mat här (på Färöarna) och försöka förändra restaurangkulturen. Det var till en början svårt att hitta råvaror för det var inte tillåtet att sälja lamm eller fisk direkt till restaurangerna. Det kändes hopplöst, jag fick själv gå ut för att skörda grönsaker. Så började det.”
Resten är nutidshistoria och synnerligen inspirerande även för Åland där man inlett ett mycket brett arbete kring Ny Nordisk Mat Åland. Men det tänkte jag återkomma till i morgon och på fredag.

Stjärnkocken och krögaren Leif Sørensen framför vinkällaren på Restaurang Koks. Den saknar såvitt jag begriper absolut ingenting.
En provsmakning i vinkällaren kan se ut till exempel så här.
Och utanför restaurangfönstret hänger torskarna på rad för att frystorkas till perfektion.

Kommentarer

Populära inlägg