Inte som andra plastburkar

Som politiker på Åland får man tillfälle att sätta sig in i en mångfald med ämnen. Ett av mina favorituppdrag är att vara viceordförande i Ålands utvecklings Ab, ett litet riskbolag med gamla anor och en bred portfölj.

Ett av de företag som varit med under lång tid på Åland är Plasto, den framgångssaga som startades 1954 av konsuln och industrialisten Olof Geelnard. Senare köptes bolaget av Chipskoncernen för att därefter uppgå i svenska leksaksjätten Brio och sedan på nytt bli åländskt 2004. I dag jobbar fyrtiotvå anställda med att tillverka världens bästa barnleksaker – och lite burkar. Bolaget säljer för fyra miljoner euro per år, nittio procent av omsättningen kommer från leksakerna, resten från förpackningar.

Plasto är som kvalitetsmärke betraktat starkt och placerar sig på en 186:e plats av Finlands 1.090 mest populära varumärken. Dessutom bär det uppåt. Från 2011 till 2012 har man vunnit 60 placeringar! Plasto har hittills inte skapat några vinster att skriva hem om men under ledning av nuvarande vd Pelle Eriksson, den tidigare leksakshandlaren som byggde upp Lekplaneten, har man i dag kraftig framtidstro. (Det hade man också tidigare också då Nina Nyman höll i spakarna. Nu har hon börjat på Ab Lantbruk men byggde en stabil grund för Plasto under sina många år i bolaget.) Försäljningsorganisationen är hungrig och man märker en vilja bland föräldrar att köpa det bästa till sina barn. Konkurrensen är dock knivskarp från låglöneländer där arbetskraft kostar mycket mindre än hos oss. Ändå flyger Plasto vidare och satsar framåt.

För bara något år sedan gjordes en större investering i en förpackningsmaskin som i stort sett dygnet runt sprutar ur sig specialburkar för livsmedelsindustrin. Marginalerna är små, lönsamheten bygger på stora volymer. Ändå har Plasto lyckats sälja in sig till en jätte som Saarioinen som hör till de stora på den finländska syltmarknaden och mycket mer. Skälet till det är enkelt. Genom att erbjuda bra förpackningar och tillräckligt låga priser kan man vinna en marknad. Det är i varje fall jag imponerad över.

Närproducerat är något jag tror mycket på i framtiden. För lite yvigt uttryckt är det väl i stora drag två saker som man som människa vill spendera mer på än annat. Sina barn och sina livsmedel. Och vad blir i sådana fall bättre än lokalt tillverkad sylt som säljs i lokalt tillverkade burkar?

Den här burken som Saarionen lägger sin lingonsylt i har producerats av det lilla doldisföretaget Plasto i Norrböle. Det patenterade locket gör det möjligt även för funktionshindrade och annars svaga att med hjälp av till exempel en vanlig bordskniv öppna ett kärvande burklock.

Kommentarer

Populära inlägg