torsdag 25 oktober 2012

Bevisat: Männen är bäst?

Av alla undersökningar jag läst – och det är många! – har jag nu antagligen stött på den mest onödiga hittills. Den är gjord vid Stockholms universitet och ska publiceras i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science, av allt att döma vetenskapens svar på En Ding, Ding Värld. Dess slutsats är: ja, män kan göra fler saker samtidigt. Kanske till och med fler än kvinnor. Men då troligen i samband med kvinnornas menscykel som fuckar upp systemen lite, som det verkar.

Forskningen gick ut på att etthundrasextio män och kvinnor i åldrarna tjugo till fyrtiotre år fick i uppdrag att göra fler saker samtidigt. Sedan analyserades resultaten och slog fast att männen klarar mer... Kring detta är det lätt att som man le lite snett och belåtet konstatera att jaja, det är väl inget nytt. Men som människa måste jag ändå resa ett ögonbryn eller två över det stolliga i själva upplägget. 

Många tidningsmakare (antagligen män) gick såklart i spinn över nyheten som sägs slå hål på ”gamla myter”. Svenska Dagbladet (som i vart fall förr var en så kallad seriös morgontidning) gick så långt att de i stor rubrik nästhögst på hemsidan slog fast ”Män bättre än kvinnor”! Senare lade man i backväxeln och styrde upp rubriken till ”Män bättre än kvinnor på multitasking – ibland”. Det är en så kallad nödrubrik försedd med såväl hängsle som bälte. Före åtta på kvällen var rubriken dessutom helt bortplockad från förstasidan. Så länge tog det innan förnuftet hann ikapp magkänslan.

För det som forskningen glömde ta reda på och som det tog ett tag innan SvD fattade är den viktigaste frågan av dem alla: Varför ska man bevisa att den ena eller den andra är bättre på detta? Hur kan man göra det? Vem bestämmer vad som är viktigt? Kan folk bara inte få vara lite olika, oberoende om de är män eller kvinnor? Och Stockholms universitet kunde möjligen ställa sig själva frågan: På vilket sätt förbättrar och förklarar detta vår värld? (Det är nämligen så universitetets egen slogan lyder...)

Att kvinnan skulle vara bättre på så kallad multi-tasking, alltså göra fler saker samtidigt, är en myt har forskningen vid Stockholms universitet kommit fram till.
För männen är minst lika bra och ofta bättre visar en pinfärsk undersökning. Ingen verkar ha ställt sig frågan på vilket sätt man ska hantera denna nya information. Eller om man möjligen kunde ha hittat på något viktigare att forska kring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Centerns linje vann i staden

Med hjälp av skatter finansierar vi all samhällsservice. Skatter är nödvändiga för att vi ska känna stolthet över våra gemensamma egendomar....