300 dagar, nu gäller det

I dag är det den trehundrade dagen på året med ordningsnumret 2012. Det är inte vilken dag som helst. I synnerhet inte om man bor i Valkeakoski eller i Jakobstad. Något av lagen Haka eller Jaro åker nämligen ur Veikkausliiga efter dagens omgång som spelas klockan 14.00. Det är en känsla jag inte avundas dem. Kommer själv aldrig att glömma hösten 2010 då det var så nära, så nära att även IFK åkte ner till en okänd tillvaro i division ett. Detta kan tyckas trivialt men är det inte. IFK:s betydelse för hela Åland och alla ålänningar kan inte nog understrykas. Fotbollen är, vare sig man gillar den eller inte, Europas största underhållningsindustri och något som förenar människor över hela världen. Ett litet lag i en stor liga möter alltid respekt. IFK har hjälpt till att förbättra bilden av Åland som en liten ö som kämpar väl i en stor värld. Den dagen då vi höll på att falla ur var känslorna starkare än jag någonsin tidigare sett hos en idrottspublik. Därför är både Hakas och Jaros sak på sätt och vis vår i dag.

Några som jobbat extra hårt är gubbarna som slitet med gräsmattan vid Wiklöf Holding Arena. Den snö som föll i går och i natt kunde satt stopp för den sista matchen som klockan fjorton i dag startar mot MyPa. Det är heller ingen betydelselös tillställning. IFK måste vinna eller få oavgjort för att behålla fjärdeplatsen. Vinner MyPa blir de fyra och IFK femma. Tack vare Lennart Axelsson och hans gubbar kan vi nu spela den matchen på WHA och den hemmaplan som IFK ännu inte förlorat på i årets Veikkausliiga.

Jag gör som vanligt. Åker dit inom kort och sopar in en ribs för att sedan stänga av omvärlden och njuta av två gånger fyrtiofem minuters brutal fotbollskamp. Väldigt lite talar för att det blir skönspel på någon högre nivå. Alla tecken visar mot att starkast vinner. Jag tror det blir IFK.

Och jag håller alla tummar jag har för att FF Jaro vinner på bortaplan mot TPS. Då har vi även nästa år två svenska lag i den finska ligan. Haka spelar i Vasa mot VPS och måste vinna samtidigt som Jaro förlorar. Håll i hatten alla.

Ses på match!

Wiklöf Holding Arena i dag på förmiddagen. Efter ett sanslöst arbete av planskötarna är gräset grönt istället för vitt. Snart kan matchen börja!

Kommentarer

Populära inlägg