Betyg på Bryssel

Är på uppdrag med lagtinget för att lära mer om hur EU fungerar. Det är på tiden. Ett självstyrt örike inom EU:s ramar måste begripa hur mekanismerna fungerar. Annars är man rätt körd. Så här gick det till. Som betygsgrund får bananerna på Självstyrelsetorget, Ståtbådan, tjäna.

Ålands lagtings resa till Bryssel 1-3.10.2012, minut för minut:
17.50 landar i Bryssel med Brussels Airlines.


18.00 släpps vi ut ur flygplanet. Nåt vajs med landkontakten.


18.15 får vi väskorna.


18.20 skulle vi varit väg om vi inte hade tvingats vänta på att socialdemokraterna testade flygplatsens snabbmat... Två ståtbådor.


18.35 startade vi vår väg mot Bryssels inre. 


18.50 framme vid Finlands ständiga representation.


19.00-21.00 information om miljöfrågor, svaveldirektiv, jord- och skogsbruksfrågor samt framtida jordbrukspolitik, region-och strukturpolitik, Östersjöstrategi, havspolitik och mycket annat. Åländska specialrådgivaren Jannike Nordström hade gjort ett kanonjobb med planeringen. Fem av fem ståtbådor!


21.00-21.30 promenad genom Brysselkvällen till restaurangen Belga Queen. Där mötte ett tiotal Brysselålänningar och anslöt till middagen. På menyn stod räkkroketter (3 av 5 ståtbådor), köttbullar från Liege (2) samt chokladmousse (3).


23.30-00.30 promenad till hotellet via formidabla Grand Place, torget där bland annat Allo, allo, 'emliga armén spelades in. Ni som inte fattar måste Googla. Fem ståtbådor.

Och det var allt från den första dagen. I dag är det som bekant en helt ny!

07.00 väckning och SSS. Fem ståtbådor.


07.30 frukost. Äggröran en klar femma!


09.00 Europaparlamentet dit vi till sist kom in via nån slags köksingång sedan en propp gått i huvudingångens säkerhetssystem. En ståtbåda.


09.30-10.00 diskussion med MEP Isabella Lövin om fiskefrågor. Bland annat ingår en satsning på vattenbruk (fiskodling) i kommissionens framtidsstrategi. Det är inga enkla frågor sett ur ett internationellt perspektiv. EU är världens största fiskkonsument men världens hav är till två tredjedelar okontrollerat. En fjärdedel av världens fiske är olaglig, om jag förstod allt rätt. Att nå en slags överenskommelse kring hållbart fiske behöver inte vara möjligt, i USA har man lyckats, där bedrivs största delen av fisket på rätt sida av hållbarhetslinjen. EU är för kustnära fjällfiske på ohotade arter, men inte om det handlar om hotade arter som torsk och strömming.


10.00-10.30 MEP Christofer Fjellner. Tobaks-, spel- och säljaktsfrågor. Sitter i gruppen EPP. Svavel i marina bränslen. Röstningen gick åt helvete, IMO hade som FN-organ redan slagit fast det! Men, det finns några olika möjligheter att begära undantag från IMO. Den franska transportministerna lär vara i gång med att tillsammans med Storbritannien begära undantag för delar av Engelska kanalen. Snusfrågan. Översyn om tobaksdirektivet kommer i december. Men det blir bara värre, all rökfri produkt förbjuds. Galet, då ju röktobak är farligare. Kan bli fråga om kulturella undantag, vad nu det betyder. Spelfrågan, här väntar man nu på ett meddelande från kommissionen om framtidens spelmarknad.


10.30-11.00 MEP Morten Lökkegard om Erasmus for All och studieutbyten.


11.00-12.00 MEP Olle Schmidt och Nils Torvalds om den europeiska skuldkänslan och eurokrisen.

Efter det blir det autonomiseminarium med nån Paavo Lipponen och mycket mer. Fast det blir en historia för i morgon.


Bryssel är en myllrande och sjudande platsen I Europa. Intrycken är många och extremt lärorika.

Kommentarer

Populära inlägg