Många fel kan göra rätt

Rullar baklänges söderut genom Sverige till en träff med Malmös advokatkår i kväll. Ska bli intressant och utmanande samtidigt. Tågresor är sköna. Monotona i all sin enkelhet men också ett tillfälle till eftertanke och läsning. Tänkte plugga landskapsbudget men inser att utrymmet inte medger det, måste anteckna också.

Låter tankarna flyga längre och minns Thomas Alva Edison (1847-1931) och historien om den fantastiske mannen som dog just den 18 oktober, alltså i dag. Han är på många sätt den amerikanska drömmen personifierad. Fattig uppväxt, hemundervisning, de första stegen som tidningsförsäljande tolvåring och sedan alla framgångar som mynnade ut i det vi i dag tar som en självklarhet – glödlampan.

Thomas Alva Edison var en så kallad autodidakt mästare. Han lärde sig på egen hand bemästra matematik och filosofi och grammatik och drog sig inte för att blanda friskt mellan sina färdigheter. Han var en sann pionjär som såg behoven innan det fanns en efterfrågan. Innan han tog upp sina åror hade han tagit patent på 1.328 uppfinningar, förutom glödlampan även det som skulle bli grammofon (ni som är unga får fråga era föräldrar) och ljudfilm och ackumulator och en massa andra saker.

Förutom alla patent försökte han sig också på tusen saker som aldrig blev annat än just försök. Under sin livstid hånades han för att de första glödlamporna inte höll måttet. Trots 2.000 olika försök fick han inte bitarna att hålla ihop och allmänheten sade att han misslyckats varpå den på riktigt bildade men ytligt skolade Edison svarade: ” Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på tvåtusen sätt att inte göra en glödlampa.”

Av det kan dagens nyängsliga människor lära sig väldigt mycket. Så länge man håller sig inom ramarna för vad lagen medger är det vad man gör och försöker med som räknas, inte vad man inte gör och försöker göra. Det borde man komma ihåg lite oftare i debatten.
Thomas Alva Edison, så här såg mannen ut som såg till att det i dag lyser ljus i våra hem. Han dog just i dag för bara 

Kommentarer

  1. Jo minsann, det var en stor man som även bäddade för några tusen fler försök av andra innovatörer. Dock,hans skötebarn, glödlampan fasas allt mer ut av kvicksilver- och halogenlampor för att inte tala om Lysrör och diodlampor.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg