Om en historisk bragd

I dag är inte vilken tolfte oktober som helst. Det är femhundratjugo år sedan Christoffer Columbus steg i land på vad han trodde var Amerika. Fast egentligen var det en ö tillhörig Bahamasgruppen. Att han sedan inte alls var först utan tvåa efter en galen viking vid namn Leif Eriksson reflekterade han inte närmare över då. Eller senare för den delen.

Att åka till USA är i dag bara en lite längre version av en Kapellskärsresa med Rosella, ungefär lika dramatisk också. Men inte desto mindre ger detta märkesdatum orsaker till reflektion över hur människan tämjt materierna genom att gång efter annan, utan fruktan och fylld av nyfikenhet har utmanat elementen och aldrig slagit sig till ro. Det handlar om tillväxt. Sedan dag ett har människan aldrig nöjt sig med hur dagen ser ut just nu. Man har planerat, förbättrat, gjort misstag, kommit igen och förädlat i en takt som aldrig avtagit.

Därför har mänskligheten det i dag bättre än någonsin. Vi krigar mindre, vi har mer mat och bättre liv. Även på Åland. Inte bara tack vare Columbus modiga färd över okända hav utan också tack vare författare, konstnärer, rymdforskare, ekonomer och helt vanliga donare. Alla vi har tillsammans gjort att vi alla har det lite bättre i dag än i går.

Tänk på det när ni sitter vid middagsborden i kväll och svär över nån detaljjävel som inte lever upp till kraven för ögonblicket.

Och ha en skön helg!

Så här såg Christofer Columbus ut när han landsteg i Amerika, på dagen femhundratjugo år sedan i dag.
Och så här såg skeppet Santa Maria ut som tog Columbus och hans besättning över haven.Kommentarer

Populära inlägg