När Tage laddade om

Höstlov på Åland och ostadigt i luften. Bäst att dra över till Sverige för lite luftning. Och då passar det bra att skänka en tanke till Tage Erlander, Sveriges längste statsminister, 192 cm i verkligheten och statsminister i 23 år mellan 1946 och 1969. Det är en imponerande prestation och det som på många sätt lade grunden till den nordiska välfärdsstat vi i dag lever i. Socialdemokratin var då före sin tid. Lite bildligt talat kan man prata om att man på den tiden byggde de rälsar som dagens socialdemokrater springer efter tågen på.
I dag är det 66 år sedan han svor eden för första gången. Han blev både folkkär och populär i de fina salongerna. Inte så konstigt. Han drog sig aldrig för att bjuda på sig själv. Som i Hylands hörna, den tidens samlande tv-program.

Den 19 december 1962 gjorde Erlander ett framträdande och berättade ganska tidigt i intervjun en historia om en präst, som i predikstolen upptäcker att han glömt att ta av sig pistolhölstret efter avslutad övningsskjutning före högmässan; varpå denne försöker få av sig hölstret, varvid ett skott går av och en gammal soldat reser sig upp från en av bänkraderna och yttrar den klassiska repliken: ”Göbber och kärringer, huk’ er i bänker’a, för nu ladder han om!”

Sådana ser man inte många av nuförtiden.


Tage Erlander tog gärna sina gäster med sig på en roddtur vid residenset Harpsund. Här ses Nikita Chrusjtjov, Sovjets legendariske parti- och regeringschef tillsammans med Sveriges statsminister Tage Erlander samt en tolk under en av de mest uppseendeväckande bilderna från just roddbåten.

Kommentarer

Populära inlägg