Unga med ryggrad är viktigt

Detta har jag sagt förut och därför säger jag det igen. En av fördelarna med att jobba i Ålands lagting är sådana dagar då jag får chansen att träffa åländska ungdomar som i olika skolarbeten bekantar sig med samhället på en mängd plan och platser. På den här länken möter ni några av alla som kommit och gått. Och här...

Häromveckan kom lyceisterna Albert Söderback, Adam Höglund och Tam Pham-Nguyen till lagtinget för att efterhöra Centerns syn på områden av särskilt intresse. Kommer inte riktigt ihåg allt vi pratade om men slogs av vetgirigheten och den orädda ton som präglade frågorna. Sånt gillar jag, Åland behöver folk med ryggrad i framtiden! Och ungdomar ska som bekant alltid vara lite smartare än vi som är äldre!

Vi pratade till exempel inflyttning och jag sade att Åland borde bli större och behöver växa på alla plan. Vi diskuterade också skillnaden mellan vänster och höger vilket enligt min mening och ganska svepande handlar om att vänstern vill att staten tar hand om medborgarna medan högern tycker medborgarna ska ta hand om staten.

Jag är i den meningen höger då jag tycker folk ska få möjlighet att sköta sina egna affärer utifrån sin egen bästa förmåga. Därför har jag svårt med den kommunreform som landskapsregeringen just nu vill genomföra och som med säkerhet leder till centralisering och nedläggning av till exempel perifera skolor. Jag tycker på riktigt hela Åland ska leva och är stärkt i den tanken efter de kommunrundor vi genomfört. Jag tror bestämt småskalighet skapar ansvar medan större enheter medför fler anställda och inte så mycket mer.

Tack till er som kom för att prata och lycka till med era uppgifter och minns att det viktigaste som finns är att skapa engagemang och en känsla av samhörighet. Ledarskap är att inkludera, inte köra över.

Albert Söderback, Adam Höglund och Tam Pham-Nguyen går i tvåan i lyceet och är vetgiriga och sugna på allt vad framtiden bär med sig!

Kommentarer