Spännande möten i Bryssel

Att resa är att uppleva och möta spännande människor. Besöket till Bryssel var inte heller den här gången något undantag. Träffade Samerådets ordförande Åsa Larsson Blind, ryska statsdumans viceordförande Olga N. Epifanova och många fler.

För första gången i mitt liv skakade jag också hand och diskuterade världsfrågor med en riktig kosmonaut – Yelena Olegovna Serova. Det hjälps inte, det är omöjligt att inte bli starstruck av ett sånt möte. Yelena var den första kvinnliga kosmonauten att besöka den internationella rymdstationen ISS. Hon stannade där i ett halvt år, 2014/2015, vilket är närmast ofattbart coolt. Perspektivet på vår jord blir väldigt annorlunda efter en sådan resa.

Diskussionerna handlade i övrigt om allt från klimathotet till e-sport och mycket mer. Arctic Dimension är en skön samling människor och idéer och dessutom fick jag chansen att berätta lite mer om Åland och Östersjön för dem!Elena Serova som står till vänster på bilden har tillbringat sex månader i rymden vilket är coolt och inspirerande på väldigt många vis. Hon sitter också i ryska statsduman där Olga N. Epifanova är viceordförande. I mitten en mer jordnära grabb.
På plats i Julia Lindholms (till höger) kontor i den finländska representationen i Bryssel. Här finns också praktikanten Mathilda Pettersson från Mariehamn fram till på vårkanten då hennes studier vid företagsekonomiprogrammet vid Högskolan på Åland fortsätter.
Panoramabild från Europaparlamentets ingångstorg. Jag blir lika imponerade över Europas styrka varje gång. Minns också tidigareBrysselbesök.


Den här lille krabaten stod utanför Europaparlamentet och väntade (?) på passagerare. Tidigare har den testats i Tammerfors och Helsingfors gick att utläsa. I övrigt var dess historia obekant men fick mig att minnas den obemannade färden till flygfältet i England en gång!

Anton Nilsson i full fart från det ena mötet till det andra. Han jobbar för Nils Torvalds och har järnkoll på hur det går till i de korridorer där makten finns. Anton har jag träffat vid tidigare Brysselbesök och ska nästa helg till Amsterdam för möte med ALDE-partiet tillsammans med bland annat honom.

Utsikten från lunchbordet i Europaparlamentet slår faktiskt det mesta. Bryssel från ovan. Senast jag åt i just den här matsalen var detmörkt.

Den här spännande målningen finns högst upp i Europaparlamentets pampiga byggnad. Jag har skrivit om den förut och börjar så smått gilla den. Dimensionerna är många liksom symboliken stark. Lägg märke till att alla ser mot samma punkt förutom kvinnan i bakgrunden som ser framåt!

Konstverken finns överallt i Bryssel. Fast detta ska egentligen föreställa hur otroligt högt det är inne i Europaparlamentet.

Minoriteter möttes i Bryssel. Uppifrån norr kom dessa supertrevliga representanter för Samerådet som genom åren bland annat visat intresse för den hembygdsrätt som präglar så mycket av Åland. Från vänster Lars-Anders Baev, Tatiana Egorova, ordförande Åsa Larsson Mild, undertecknad samt Ida Holm Hansen. Samernas kamp har alltid legat mig nära.
Över lunchen blev det tillfälle att berätta mer om Åland, självstyrelsen och mycket mer för ryska statsdumans viceordförande Olga N. Epifanova (till vänster) med rötter bland annat på Krim. Det ryska medvetandet om Åland och vår gemensamma historia finns överallt. I mitten den tolk som hjälpte oss förstå varandra (vet tyvärr inte hennes namn).


På plats för den femte kongressen för Northern Dimension. Från vänster BSPC:s generalsekreterare Bodo Bahr, Ålands lagtings talman Gun-Mari Lindholm samt undertecknad som höll ett anförande om Åland ochÖstersjön för alla deltagare.


Trafiken i Bryssel är inget för en lantis från Mariehamn.

Kommentarer

Populära inlägg