Polen lyfter Ålands historia

Den gångna veckan inkluderade bland annat ett besök till Helsingfors tillsammans med Graham Robins. Vi var inbjudna av Polens ambassad som lanserade sitt nya projekt ”Coming to the Roots” med ett särskilt Ålandseminarium: ”Polish incomers in the Åland Islands in the context of Polish-Finnish family histories”.

Bakgrunden är Bomarsund och de polacker som på den tiden anlände till Åland för att arbeta i samband med fästningsbygget. Graham Robins hade gjort en rejäl research och beskrev två polska immigranters liv på Åland och i Finland samt förde ett uppskattat resonemang kring drivkrafter och Bomarsunds betydelse för Åland på den tiden.

Jag berättade om demilitariseringen och neutraliseringen och hur Åland står i förhållande till Finland i dag.

Skrev även ut ett pressmeddelande med anledning av seminariet:

POLEN ORDNADE ÅLANDSSEMINARIUM
Polens ambassad i Finland ordnade på tisdagskvällen ett Ålandsseminarium i Europahuset i centrala Helsingfors. Till seminariet inbjöds lagtingsledamoten och ordföranden för Baltic Sea Parliamentary Conference (BSPC) Jörgen Pettersson samt intendenten för Ålands kulturhistoriska museum, Graham Robins.

Graham Robins redogjorde fylligt för Bomarsundstidens inverkan på inflyttningen från Polen och presenterade två polackers livsöden, från arbetare och soldater till familjebildare och hemmansägare och mycket mer.

Jörgen Pettersson berättade om den åländska självstyrelsen i ett internationellt hänseende och underströk bland annat på att Polen är en av våra signatärmakter i den internationellt garanterade Ålandsöverenskommelsen.

Ett fyrtiotal ambassadörer, finländska polacker och polska finländare deltog i seminariet som samtidigt utgjorde starten för projektet ”Coming to the roots”, ett grepp för att kartlägga emigration och immigration från Polen till Åland och Finland.

I dagens läge bor femtioåtta polska medborgare på Åland, en av dem som deltog i seminariet heter Karol Sliwa, Jomala, som arbetar på Trobergshemmet och dessutom är elitdomare i basket både i Finland och Sverige.
Från vänster Graham Robins, Polens ambassadör i Finland, Dr. Jaroslaw Suchoples samt Jörgen Pettersson.

Från Åland och Jomala kom Karol Sliwa som flyttade från Polen till Åland för fyra år sedan och på den tiden har lärt sig perfekt svenska och ägnar sig åt att bland annat döma basket på elitnivå i både Finland och Sverige. Det är mycket imponerande!

Ett fyrtiotal intresserade kom till Europahuset i Helsingfors för att höra mer om hur den åländska och polska historien flätats samman.

Så här beskriver Polens ambassad i Finland sitt nya projekt ”Coming to the Roots”. 


Skälen till att flytta kan vara många.

Kommentarer

Populära inlägg