”Värre än väntat”

Vek in till Bagarstugan i går eftermiddag då riksdagsledamöterna Carl Haglund och Mats Löfström bjöd in till diskussion och information. Hann på grund av omröstningar i lagtinget bara stanna en liten stund för att lyssna på Haglund, ordförande för Svenska folkpartiet fram till nästa helg. Han är inte nöjd med tingens ordning i Finland och menar att antalet jobb snarare sjunkit än ökat sedan den nya regeringen tillträdde för ett år sedan. Nu är allt detta inte regeringens fel, det saknas inte övergripande utmaningar att hantera. Brexit, Grekland, flyktingkris för att nämna några. Det som regeringen kan påverka är det däremot illa med, menar Haglund och nämner förfinskningen av rättsväsendet då alla tingsrätter, utom Åland, med svenska som språk stänger. Det väntar också neddragningar inom den svenska sjukvården och gränsbevakningen vilket leder till sämre trygghet till sjöss.

”Jag vill på det hela taget tro bättre om den nya regeringen men tyvärr har det blivit mycket sämre”, säger Haglund.
Fast allt är inte nattsvart. Det kommer nu försiktiga signaler om en tillfriskning inom ekonomin; fast det var i och för sig före Microsofts besked i maj...

”Regeringens svek kring vindkraften gentemot Åland var bedrövligt och hade aldrig hänt om vi suttit i regeringen. Det undergräver förtroendet mellan Finland och Åland. Däremot fungerade samarbetet bra när Chipsfabriken räddades och regeringen gjorde ett gott jobb kring den nya färjan till Kvarkentrafiken”, säger Haglund.

Under våren lämnade också SFP in sin första interpellation sedan 1930-talet (då var det för övrigt det höga priset på öl som fick partiet att reagera!) sedan regeringen aviserat tuffa inbesparingar på undervisningen.
”Vi måste skapa framtidstro igen. Den saknas i dag i många avseenden i Helsingfors.”
Bagarstugan i går eftermiddag då Carl Haglund och Mats Löfström delade med sig av sina insikter från Helsingfors horisont.

Sfp för första gången i opp på 36 år. Mats energi. Ett sen bi bytte regering. Händelserikt år. Ganska risigt. Dålig sysselsättning. Ungdomsarbetslösheten värr. Färre jobb än fler. Utmanande flyktingkris. Brexit. Grekland osv. Sd halverat sitt stöd. Sämre bevakning av svenskspråkigas rättigheter. Tyvärr har det gått sämre. Brist på insikter. Tingsrätter åå svenska stängd. Vårdteform. Nonchalans. Jag ville tro bättre. Sjukvård rättsväsende. Vindkraftscaset. Undergräver förtroendet. Finns fler ex. Kör ner kustbevakningsstationer. Sämre säkerheten till havs. Man känner sig hjälplös. Chipsfabriken, bra exempel på gott arbete. Kvarkenfärjan lyckades vi rädda. Konkurrenskraftspaketet. Nedskärningar i undervisningen. Första interpellationen sedan 30-talet ölpriset för högt. Konsruktivt opposition. Handlar om prioriteringar. Positiv se möjligheterna   Framtiddtro saknas u helsingfors. Fiskal betydelse. Microsoft. Talvivaaras enorma problem. Viss positivism. 

Kommentarer

Populära inlägg