Häng med på tur i Åbo

Åbo är en sjöfartsstad av närmast åländsk kaliber. Har finns varv, mäklare, rederier, bärgare, entreprenörer och mycket mer. Förra veckan stod det tydligare än någonsin då European Maritime Days arrangerades i staden som är landets äldsta.

Det bjöds på inspirerande föreläsningar, visioner, massor av möten, överraskningar och allt som hör till en bra konferens. Här är några bilder från Åbo som utgör en viktig del av det sjöfartskluster som utgörs av åtminstone Mariehamn, Stockholm, Helsingfors, Åbo och Tallinn. Det handlar om sjöfart och offentlig konst, något som förgyllar alla städer

Undertecknad på plats på Meyer Werft i Åbo för att besöka Mein Schiff 5 som snart ska levereras.


Efter Mein Schiff 5 ska även 6, 7 och 8 byggas.

Vid Aura Å hittar man dessa bågar. 

Är man frivillig brandkårist borde man känna till Erik Julin, han grundade landets första frivilliga brandkår år 1839. På hans initiativ stiftades även Allmänna sjöassuransföreningen, Sjöassuransföreningen för lantmannafartyg och Valfiskeribolaget.
 
Vår egen åländska nationalkonstnär Stefan Lindfors lämnar avtryck överallt. Här på statyn Symbiosis som skapades för att samla in pengar till skärgårdshavet...
...och nu är kompletterad med en skylt för att minnas European Maritime Day 2016.
Hela Aura Å är fylld av sjöjungfruar. 
Och så här glad blir man av att sitta och se ut över den vackra staden. 
Kökar är numera registrerad i Åbo. 
Tremastade barken Sigyn hör till landmärkena i Åbo, fast hon ligger i sjön, i en flytdocka. Det är nog en bra idé även för Pommern.
Här svetsar Stefan Lindfors och hans kompis fast de nya plåtarna.Kommentarer

Populära inlägg