Optinovas slangar räddar liv

Färden för Ålands lagtings studiedag gick vidare från Ålands näringsliv till Mariehamns bokhandel till Ålandsbanken till växthusodling och sedan till Godby, Ålands (och därmed världens) centrum, i vart fall för vi som tycker vi är finströmare!

I Godby finns sedan år 1971 en fabrik som koncentrerat sig på att bli bäst på plast. Den har bytt namn några gånger men heter i dag Optinova och hör till Eriksson Capital och är en av världens allra främsta tillverkare av medicinska plastslangar. Det kan låta torrt men är coolare än det allra mesta av det vi gör på Åland.

Först en liten historisk utvikning. Godby plast startade tack vare en rikssvensk affärsman (Jacobson) som enligt sägen var på väg i segelbåt till Gotland för att starta en plastslangsfabrik. På vägen stannade han till/ blåste in på Åland och mötte här av en slump företrädare för Finström som gav honom marken som behövdes till en ringa penning. Så startade Optinova och det som i dag är känt som Colorant Chromatics (Kroklund) samt Scantube (Jomala) som numera ingår i Optinova-koncernen.

Då var då och nu är nu och alla dessa tre bolag är i dag världsaktörer på olika sätt. Colorant Chromatics i att tillverka plastfärger, Scantube i industriell slangteknik för biljättar och i stort sett de flesta av kaffemaskiner och kylskåp med mera. Optinova räddar liv och har sina kunder bland världens allra största företag i läkemedelsbranschen.

Huvudfabriken finns i Godby och består av 134 anställda slangspecialister. Man kallar sig själva för #mågottfabriken. Utöver Godbyfabriken finns anläggningar i Thailand och i USA. Totalt är man 370 anställda och säljer slang för 35 miljoner euro per år till 1.000 partners i femtio länder. Det är oerhört fascinerande och bara möjligt med hjälp av högsta kvalitet och goda försäljare.

Vad är det då man gör i denna snabbt växande fabrik i Godby? Några exempel: slangar till pacemakers, hjärtkatetrar, droppslangar, ballongsprängningar, operationer, hormonspiraler, tarmundersökningar och precis alla andra rör som behövs för att hålla folk vid liv, mest i sjukvården. Bara i Godby tillverkas 500 miljoner droppslangar, varje år. Det är mängder som inte går att ta in.

På Youtube finns ett häpnadsväckande klipp från en fotbollsmatch där spelaren Anthony van Leo kollapsar till följd av att hans hjärta stannar mitt i en match. Tack vare den inbyggda pacemakern (han hade varit sjuk tidigare) och slangar från fabriken i Godby sänds elektriska signaler ut i kroppen efter tio sekunder varpå hela hans kropp rycker till och mannen vaknar till liv igen. Filmen kan du se längre ner i denna blogg. Nej, han fick inte spela vidare.

Optinova är, enligt min mening, en sinnebild för åländskt entreprenörskap och mod. Affärerna finns där men kanske inte runt knuten utan runt nästa knut. Där vill jag att ålänningarna ska leta.

Här finns för övrigt en artikel i Affärsmagasinet Forum som handlar om det åländska plastklustret.

Koncernchef Anders Wiklund berättar målande om sina fabriker.
Åsa Mattsson som sköter Customer Care visade slangar så tunna att de knappt går att se.
Kollegan Fredrik Fredlund var också på plats för att bekanta sig med #mågottfabriken.

Här kommer livet tillbaka tack vare Optinovas slangar

Kommentarer

Populära inlägg