En räddare i nöden

Berättelsen om den åländske sjökaptenen Robert Bamberg som några dagar efter jul som befälhavare ombord på kryssningsfartyget Braemar räddade fyra polacker är stark.

Segelbåten Nicollet drabbades av roderhaveri och drev i hård sjö mitt på Atlanten när Bamberg och hans besättning kom till undsättning. Räddningspatrullen som sjösattes på Bambergs order lyckades få fason på haveristen så den kunde ta sig till hamn. Hela storyn finns att läsa på Ålands Sjöfarts hemsida.

Den bevisar också att världen är gränslös och att arbetsplatserna till sjöss finns precis över hela världen. Åländskt sjöfolk har en ljus framtid i det ögonblick de inser att världen är mer än Åland, mycket mer. Ja, Finland är just nu i en svacka men utomlands rullar hjulen precis lika snabbt som någonsin, i många fall ännu snabbare. Fast då gäller att se möjligheterna och inte hindren vilket väldigt många driftiga människor insett. Robert är en av dem och därför en god förebild för alla de som tänker sig en framtid till sjöss.
Sjökapten Robert Bamberg strax innan han gav sig iväg ut på 100-årskryssningen till Titanics förlisningsplats. Bilden är lånad från Ilta-Sanomats hemsida.

Kommentarer

Populära inlägg