Han odlar nypotatisen

Årets första nypotatis kommer med stor sannolikhet från Mikael Lundells växthus på Simskäla. Fast på Åland går den kanske inte att hitta, grödorna åker dit marknaderna finns och det är antagligen i Helsingfors.

Lundell är odlaren som långsiktigt, seriöst och med stor entusiasm planterat och skördat och analyserat och gjort om och gjort annorlunda för att till sist nå sitt mål. Han har ägnat sig åt sina växthus sedan år 1987 efter att ha lämnat jobbet som odlingsrådgivare på Ålands trädgårdshall. Sammanlagt finns ett hundratal frukt- och grönsaksodlare i landskapet.

Mikael Lundell var en av de företagare som berättade om sina idéer då Ålands näringsliv ordnade studiedag förra veckan. Innan dess hörde vi bokhandlaren och banken berätta ännu mer.

Mikael Lundell har under det senaste året gjort en massiv investering i ett sjövärmesystem som gör hans växthus på Simskäla miljövänligare än någonsin. I ett svep reducerade han mängden olja i verksamheten med nittio procent!

”Så här når vi en odling som på riktigt använder sig av sol, vind och vatten i processerna. Det tror jag är bra för försäljningen”, säger Lundell.

Åland är Finlands sydligaste odlingsplats och därför föregångare på väldigt många vis. Bland storsäljarna hittar vi den unika och allt populärare vårlöken och mycket mer. I det här sammanhanget kommer också nypotatisen upp vilken Mikael Lundell tror kommer bli verkligheten till påsk i år.
I morgon blir det förresten spännande, då ska jag berätta den absolut sanna historien om ett åländskt företag som räddar liv på riktigt. Varje dag, över hela världen. Och jag har filmbevis. Trevlig helg.


Mikael Lundell från Simskäla på Vårdö lovar nypotatis till påsk!

Kommentarer

Populära inlägg