Grattis Wikipedia, 15 år!

Oops, det där går inte för sig, att nästan glömma bort att fira Wikipedias femtonårsdag. Den är i dag och här kommer ett grattis från en gammal uppslagsverksnörd som nu hittat en ny vår. Tack vare Wikipedia håller jag mig underrättad och hyggligt fräsch i tanken och minnet.

Förr i världen, när folk läste böcker, var en av mina hobbies att bläddra i lexikon och random leta ord och dess betydelser. Det bar från det ena till det andra och så vidare. En sökning på leguan kunde sluta med kvantfysik, och vice versa.

I dag är det enklare. Man skriver bara in vad helst som dyker upp i skallen och vips är du lite klokare än tidigare. Bättre än så blir inget.

I dag vet jag också, tack vare Wikipedia, att det är dagen då de första finländska krigsbarnen anlände till Sverige år 1940. Finland var under attack från Sovjetunionen (dagens Ryssland) och 70.000 barn evakuerades från krigets Finland till fredens Sverige. Av alla dessa var det cirka 15.000 som valde att stanna i Sverige istället för att återvända. Det här är fakta som är viktiga att minnas då nya flyktingströmmar från annorstädes är på väg att hända. Vi ska aldrig göra skillnad på människor, vi ska hjälpa till där vi kan.


Wikipedia fyller femton år i dag och är därmed den antagligen mest informerade tonåringen av precis alla.

Kommentarer

Populära inlägg