Prinsens väg till Åland

På torsdag kommer prins Edward av Storbritannien till Åland. Det gör han tack vare Ålands deltagande i NatWest Island Games (öspelen) och den historia som Åland delar med England. Det är en stor och viktig fjäder i den åländska hatten att andra länders statsskick gör officiella besök i  vårt landskap. England har genom historien spelat en viktig roll i skapandet av självstyrelsen och därför är det viktigt att med jämna mellanrum underhålla den relationen.

Prins Edward och hans hustru hertiginnan Sophie anlände till Finland i går vilket uppmärksammades stort i medierna. Bland annat träffade han president Sauli Niinistö. Det finns skäl att tro att medieintresset även för Ålandsbesöket blir omfattande vilket är väldigt bra med tanke på framtiden. Är man liten är det bra att synas med de stora och, framför allt, vara kompis med alla. Vänskap bygger affärer som bygger samhällen.

Mot bakgrund av detta är det ett utmärkt tillfälle att lyfta fram den målning som kommerserådet Anders Wiklöf nyligen köpte. Den är visserligen osignerad men den visar Bomarsundsområdet sådant det såg ut innan ryssarna drevs på flykten och fästningen sprängdes tillbaka till stenåldern. Jag är fascinerad av alla historier kring just detta och har vid några olika tillfällen lyft fram dem men särskilt här när det hade förlupit etthundrasextio år sedan den stora smällen.

Det är också ett faktum att britter har långt minne och därför för alltid kommer att minnas platsen där de allra första Victoriakorsen delades ut, nämligen i Bomarsund!


Det var ungefär här det hela började, på den anrika yachtklubben på Isle of Wight. Prins Edward var på plats för att följa NatWest Island Games (öspelen) och jag var hans värd. Sedan gav det ena det andra och vår gemensamma historia fick honom att nappa på ett Ålandsbesök.
Så här såg Bomarsund ut innan engelsmännen och fransmännen släckte ljuset.

Kommentarer

Populära inlägg