En resa mot riksdagen

Klockan ringde fyra i går morse. Trekvart senare stod Åländsk Centers partisekreterare Cia Numelin och riksdagskandidat Mats Löfström på uppfarten, redo för en intensiv dag i samhällets tjänst. Målet för dagen var Kumlinge och Brändö och avsikten är att berätta om hela Ålands riksdagskandidat Mats och hans planer för att stärka Åland i Finland, Norden och Europa.

Färden går längs den åländska kroppspulsådern som börjar i Mariehamn, löper genom Jomalas bördiga landskap, företagsintensiva Finström, kulturhistoriska Sund (Kastelholm och Bomarsund i samma kommun!), vackra och fruktiga Vårdö och slutar i ändhamnen och fasta Ålands yttersta spets, Hummelvik. Tre timmar bort genom en av världens absolut vackraste skärgårdar, där man passerar Enklinge, Kumlinge, Björkö, Lappo och Brändö, väntar Osnäs och trekvart senare Åbo, om man så vill. Denna norra länk är Ålands infrastrukturellt viktigaste väg till vår närmaste större stad.

Knipans tur klockan sex från Hummelvik hör väl inte till de allra mest upptagna. Vi är exakt åtta passagerare ombord. Mats, Cia och jag själv, Frippe och Jocke från Ålandstidningen samt tre till. Alla djupt försjunkna i sina laptops. De har egen matsäck med sig vilket tyder på rutin.

Alla detaljer från dynamiska möten och insatta åsikter är antagligen tröttande men det är viktigt att konstatera att mottagandet i både Brändö och Kumlinge var generöst och välkomnande. Det finns många åsikter om hur den här delen av skärgården ska utvecklas vidare och det råder skepsis mot de förordningar som utfärdats. Medan till exempel Finland ser fiskodlingen som en viktig bransch för försörjning är inställningen på Åland mer njugg. Det har gjort att fiskodlingsföretaget Brändö Lax tvingats expandera på finska sidan istället för i Brändö; efter att först ha tvingats vänta över ett år på ett besked från våra landskapsmyndigheter. Det är varken pragmatisk eller god förvaltning. Genom att möta folk i det verkliga näringslivet uppstår insikten att vår egen administration ibland är onödigt knoppisk. Vår lilla industri behandlas som megaföretag trots att de saknar sådana resurser. Det finns många och goda skäl att vara mer smidiga, framför allt minska den byråkrati som oftare hejdar än utvecklar samhällen.

Till exempel fick vi lära oss att gränsen för så kallade gårdsslakterier går vid 10.000 enheter i Sverige medan vi på Åland gått in för 1.000 enheter vilket gör det oerhört mycket svårare att nå lönsamhet. Ändå är både Sverige och Åland med i samma EU och lyder under samma direktiv.

Mats Löfström påpekar att det faktiskt ganska sällan är EU-direktiven som detaljstyr vår vardag. De finns förvisso men är tolkningsbara och lämnar stort utrymme för egna och praktiska lösningar, om man vill. Det kan han säga då han på nära håll de tre senaste åren lärt sig hur EU fungerar på riktigt. Innan dess var han i Helsingfors och jobbade i riksdagen vilket byggt ett unikt kontaktnät som Åland alldeles nödvändigt borde använda sig mer av. Politik är kontakter och möten och efter att under de senaste åtta åren sakta men säkert ha förlorat fotfäste i den finländska politiska vardagen är det dags att på nytt stärka Åland.

Early morning wake up call. Ska man vinna val gäller det att inte sova borta dagarna. Cia och Mats var på farten medan de övriga relaxade. #valseger2015
Alfågeln är ett av två fartyg som sköter den åländska kroppspulsådern från Mariehamn och vidare till Vårdö, Kumlinge, Brändö och slutligen Osnäs. 
På plats i Brändös kommunkansli för att höra om nutiden och framtiden. Från vänster Joakim Nyström (som driver Näringslivsprojektet), Karl-Johan Henriksson (Brändö Lax), Jörgen Pettersson, Henrik Hellström, John Wrede, Jukka Tobiasson och Mats Löfström. I Brändö råder en nybyggaranda och vilja att locka in inflyttare till de nya bostadsområdena.
Mats Löfström i sitt esse. Jordnära, energisk och erfaren, allt på samma gång. I bakgrunden Trixie’s ägare Elsie-Maj Forsman.
Detta är en primula som är odlad bara några stenkast från Trixie’s, troligen Christer Englund i Korsö.
F:ma Einar Holmberg på Brändö är en lanthandel av den rätta sorten. Här finns allt och dessutom en fantastiskt trevlig och hjälpsam personal.
Turismsatsningar, fastighetsmarknaden, jordbruk och kortrutt var temat runt bordet på Kastören, Kumlinge. Det råder vitt skilda åsikter om hur den framtida trafiken egentligen ska lösas. Fast en sak verkar oomkullrunkelig, nämligen att Kumlinge ligger närmast Vårdö. 
Här tillbringade jag mycket tid som barn. I detta lilla Kumlingehus bodde min farmor och här växte min far upp. 

Kommentarer

Populära inlägg