Om pengar och Mariehamn

Okej, nu är kanske stadens ekonomi inte det allra första man tänker på en lördagsmorgon som denna då solen visar varför soliga dagar är det som håller folk vid liv. Har ni varit med om maken till lördagsmorgon? Ändå. Måste. Det. Göras. Pratas ekonomi. På tisdag i stadsfullmäktige blir det diskussion om ramar inför höstens budgetutmaning. Samfundsskatterna faller kraftigt och ökar skillnaden mellan utgifter och inkomster. Tyvärr åt fel håll.

Jag tror mot bakgrund av det att vi i framtiden på allvar måste ta diskussionen om staden till exempel ska äga en hamn eller om det vore bättre att privata intressen skulle sköta den. Bland annat därför har vi lämnat in en motion om detta. Jag tror inte hamnen hanteras på ett optimalt sätt i dag, trots att den ligger under infrastrukturnämnden där jag själv sitter. Till exempel är hamnen i dag Ålands i särklass största potentiella reklamplats med miljontals besökare varje dag. Det är en möjlighet man hittills inte lyckats utnyttja. Vi har redan fattat beslut om att bolagisera elverket och inte ser jag egentligen någon anledning till att inte även detta bolag kan säljas ut till allmänheten.

Vi måste också jobba hårt med att locka ännu fler huvudkontor till Nordens finaste lilla stad. Att handeln över tid flyttar till Maxinge eller utanför stadskärnan är svårt att göra något åt. Då måste det till annat innehåll i de butiksytor som i dag står tomma. Kanske massagesalonger för trötta kontorskroppar, kanske fler och mindre restauranger med olika specialmenyer – Åland är ju kanske enda platsen i hela världen där det varken finns en kinesisk eller indisk restaurang. Den första kinakrogen skulle garanterat klara sig rätt bra. Inte får man heller glömma vår närhet till hela Nordens huvudstad Stockholm. Det är en jättemarknad som ligger utanför vår dörr och som måste lockas hit. Det är ju till exempel mycket närmare från Stockholm till Åland än till Gotland.

Här är filmen från torsdagens diskussion i Ålands radio kring just stadens ekonomi. Nu drar jag till sjöss.
På väg till stadshuset för protokolljustering häromdagen. Det är ett fint hus vårt stadshus. 

Kommentarer

Populära inlägg