Till havs på åländskt vis

Mitt på Åland ligger Lumparn. Ett underbart litet innanhav som skapades av ett våldsamt meteornedslag för några miljoner år sedan. Tror jag. Det finns lika många teorier kring det där som om allt annat. Jag gillar meteorteorin.
Så här ser den ut, vårt lilla men ettriga och ibland livsfarliga Lumparn. Bilden är lånad från www.uppslagsverket.fi.
Lumparn har jag liksom många andra korsat många gånger. Det sker sällan lika bra som i dag när havet var lugnt och vädret klart. Jag har kört där när det spöregnat och blåst och man har ibland knappt vetat vad som var upp eller ner eller fram eller bak. Det är nämligen ett litet hav, jämfört med stora hav, men det är ändå ett lömskt hav. 

När det blåser upp gör det det snabbt och vågorna blir både branta och höga, antagligen beroende på bottenbeskaffenheten. Av det skälet ska man ha stor respekt även för detta lilla hav. Förutom att det är vårt och vackert bortom det begripliga är det dessutom fullt av fisk. Gös, gädda, lax, forell, flundror, allt. Det lär dessutom finns rejäla bitar piggvar eller skabbflundra som det heter på åländska där men de har jag aldrig stött på.

Hoppas ni får chansen att uppleva Lumparn en dag. It’s worth it!

Så här glad blir man av att susa fram över Lumparn!
Måste nog försöka bli lite bättre på panoramabilder innan det går att försörja sig på det.

Kommentarer

Populära inlägg