President Titos eget paradis

Sitter och sållar intryck från helgen som gick och veckan som började. Ena dagen All In för IFK och det stundande spelet i Europa League (jepp, stavas faktiskt så) och nästa minnen från europeiska storpartiet Aldes konferens i Kroatien. I Pula (Kroatien) avhandlades de stora dragen. På Åland sker anpassningen lokalt. Åland är nu tack vare platsen i Alde på väg in i Europa och IFK ska snart göra samma sak i Europa League. Framgång föder framgång, det är den viktigaste principen här i världen och får inte för enda dag glömmas bort.

I Kroatien var det inte bara långa möten och mycket prat – regionen Istria har mycket mer att erbjuda. Till exempel Brijuni, ön där forna Jugoslaviens president Josip Broz Tito spenderade alla sina semestrar och mycket mer. Jag tror det stavas Brioni på svenska men strunt i det, platsen är hur som helst värd ett besök.

Brioni är till sin uppbyggnad häpnadsväckande och inbjudande. Femton minuter med båt från fasta Kroatien finns en artonhålsgolfbana som liknar inget annat. Här har man rationaliserat bort greenen och infört sanden. Det låter komplicerat  men är det inte det. Istället för välansade greener har man bunkerliknande hål. Hur coolt som helst om man frågar mig, som dock inte är golfare... Brioni är en liten plats i en stor värld. Precis som Åland.

Fast att elefanter är en del av framtiden är inte glasklart. Solklart är ändå att om du inte syns, så finns du inte heller. För det Tito gjorde under sin välmakt, som typ diktator över Jugoslavien, var att importera just elefanter, zebror, sköldpaddor och liknande till sin lilla ö. Han sparade inga mödor. Därför står det en ensam elefant (den andra har dött) kvar på en liten ö utanför Kroatien. En gång var den kompis med Tito. I dag ser den faktiskt ganska ledsen ut fast ön den står på är unik. Här kunde man kanske lägga ut texten om just Tito men jag avstår. Karln byggde en nation men är i dag lika hatad som han förr var älskad. Och tvärtom. Fundera på det om ni inte har något annat att göra.

Hotellet för tankarna till Shining men är i övrigt pittoreskt och mysigt och överraskande billigt
Här står flaggorna på rad.
Mitt i rundturen står lyckligtvis en bar så ingen behöver svimma av uttorkning. 
En del av skärgårdstrafiken i Kroatien ser ut så här. 
Sista kvällen med gänget avåts på en restaurang nära platsen där folk förr slog ihjäl varandra men som i dag är en turistattraktion. Tydligare än så är tillväxt svårt att definiera.
Hejdå Pula för denna gång. Måste medge att Kroatien och Pula är en plats jag gärna återkommer till.
Vad man inte ser är att taxin är typ sex tiondelar till vänster på bilden. Heder åt Sandra Lindström som lyckades ta bilden alldeles bokstavligen i sista sekunden.
Här är kongressen som sade ja till Åland...
...trots den här presentationen... ;-)


Kommentarer

Populära inlägg