Med IFK mot Europa

Håll i hatten Europa, nu är det klart! Det blir kval till Europa League för IFK Mariehamn. Första omgången spelas den 4 och 11 juli i form av en hemma- och en bortamatch. Därmed är ytterligare ett mål uppnått i den långsiktiga satsning som IFK-ledningen gick in för i samband med avancemanget till högsta finländska ligan. En sak är nämligen klar. Framgång är ett resultat av långsiktighet, envishet och optimism. Bara genom att ta sig an det omöjliga blir det möjligt. Jag vet att man lätt kan tolka detta till klyschor, så gör så kallade realister. Å andra sidan var det ingen ”realist” som för tio år sedan förutspådde att IFK en gång skulle spela i Ligan... Därför kör vi på. Jag är övertygad om att framgång bara nås genom att sätta upp höga mål.


Allt som hänt hittills är egentligen ointressant. Det är framtiden som räknas, slog Sir Alex Ferguson fast när han för tjugosex år sedan tog över ett halvtaskigt Manchester United. Han gav katten i alla ”realister” och förklarade för folk att ingenting är omöjligt att göra när det gäller fotboll. 
Detta med Europaspel är ett stort steg för både IFK och för Åland. Genom att delta kan man göra skillnad. Att spela i högsta finländska ligan är sensationellt bra för Ålandsbilden. Finlands bästa fans gör skillnad när de drar fram och gör Helsingfors grönt och annars tysta läktare till allsångsfester. Nu drar vi vidare med det grönvita viljetåget. Genom att ta del i Europaligan står plötsligt tidigare stängda dörrar öppna. Som alla vet är det då tillfällena ges som möjligheterna uppstår. IFK har nu i sina egna händer en framtid som kan leda precis vart som helst. Allt som krävs är en obändig tro på sin egen förmåga och en envishet och vilja att göra det rätta och i varje enskilt ögonblick ge allt. Tvivel får aldrig uppstå, en segrare får aldrig bli rädd, en konkurrent får aldrig driva bollen ensam. IFK räcker till, spelarna ska stå redo, Wiklöf Holding Arena ska bli borgen där IFK och ålänningarna bestämmer.


Den här flaggan ska hållas högt i sommar då IFK vid sidan av ligaspelet för första gången någonsin även får chansen i hela Europa. Nu är läge att visa alla att vi inte bara har Finlands bästa supportrar utan också kan vara förebilder för alla européer!
För en sak ska våra europeiska motståndare ha klart för sig, vilka de än är. Ingen, alltså INGEN, kommer till Mariehamn för att leka med IFK. Vi har nått till Europa League tack vare vår egen kraft och vår egen förmåga och ett lag som ger allt för varandra. Vi inleder matchen på lika villkor. Förutsättningarna är samma och domaren dömer.

Den 4 juli är inte bara Amerikas självständighetsdag, för övrigt ett projekt som var dödsdömt typ hundra gånger innan man reste sig, flög till månen och blev världens största supermakt. Det är också dagen då åländsk fotboll tar ett nytt kliv mot det mål som stavas framtiden. Se filmklippet nertill, det tar fyrtiofem sekunder men kan rätt hanterat vara ett helt liv. Ibland är allt som krävs några ord på vägen.

Kommentarer

Populära inlägg