Jörn Donner + IFK = sant

Ingen nu levande representerar den finländska intelligentsian som Jörn Donner. Han är i dag åttio år gammal och har i sitt liv verkligen gjort allt. Till exempel är han den ende finländaren som vunnit en Oscarsstatyett. Det gjorde han för produktionen av Fanny & Alexander tillsammans med Ingmar Bergman! I vår är han annars mest omtalad för sin biografi Mammuten som jag ännu inte läst men som står på kö i bokhyllan. 

Vad som inte kommer fram lika tydligt när det handlar om just mannen, myten och fenomenet Jörn Donner är hans intensiva fotbollsintresse och tycke för IFK. Det går långt tillbaka i tiden. När IFK spelade den avgörande kvalmatchen mot FC Jazz år 2004 satte sig Donner bakom ratten och körde de tvåhundrafemtio kilometrarna till Björneborg tillsammans med deckarförfattaren och sommarålänningen Staffan Bruun. Många är också historierna om hur Donner i regn och sol stått vid sidolinjerna på Alandia Cup och följt egna och andras lag. Så har det rullat på och efter hand har de två kompisarna Bruun och Donner fått sällskap av fler likasinnade som slutit an till den lilla men illustra IFK-klubben. I går var därför ett dussintal finlandssvenska män i sina bästa år på plats i Mariehamn för att följa laget som blivit deras – IFK Mariehamn.

De samlades traditionsenligt före matchen för förfriskningar i Dagen Industri-journalisten Mosse Walléns vackra hus i stadens centrum, sorterade ut förhandstipset och snackade startelvor och strategier. Fotboll är lätt att samlas kring och ha åsikter om. Enigheten om IFK:s betydelse för bilden av Åland i Finland var stor och tydlig. Gruppens analys:
Varje match som IFK spelar i ligan ger mer effekter för Ålandsbilden än tio seminarier som landskapsregeringen ordnar.
Det är en god och förmodligen sann slutsats.

Jag hörde aldrig matchanalysen efteråt men gissar att de tyckte det blev en ganska snårig tillställning där poängen blev viktigare än skönspelet. Så tyckte i vart fall jag. Själva matchen kan man läsa allt om här. Själv tycker jag just den här trepoängaren var extremt viktig mot bakgrund av ett besvärande skadeläge som jag verkligen hoppas lättar under helgen. På måndag är det nämligen dags för en av säsongens allra viktigaste matcher då IFK åker till Esbo för att möta FC Honka i kvartsfinalen i Finska Cupen. På torsdag möts lagen igen på samma plats, då i ligan.

Over and out, ha en fin lördag!

I går var åttioårige legenden och Oscarsvinnaren Jörn Donner i Mariehamn för att se IFK slå FF Jaro. IFK har Donner följt ända sedan han körde till Björneborg år 2004 för att se IFK stiga till ligan efter thrillerartade matcher mot FC Jazz.
Här är några till i det glada gäng som samlades hemma hos Mosse Wallén (längst till vänster)  före matchen.
Vinnare och förlorare. Pekka Lyyski och Jarotränaren Alexei Eremenko kommenterar matchen efteråt. Det var i ärlighetens namn inte så mycket att orda om den, men Pekka var förstås nöjd med att alla poängen stannade i Mariehamn-

Kommentarer

Populära inlägg