Yes, det blir jakt i vår igen!

Jo, jag vet att jakt inte är oomstritt. Men jag kan inte hjälpa det, för mig är det mycket betydelsefullt att ha möjlighet att åka ut och skjuta en guding för att sedan under närmast rituella former äta upp den. I går fattade Ålands landskapsregering beslutet att vårjakten på guding kan äga rum även i år. Det är en viktig signal på många sätt. Såklart för jägarnas skull men också för den åländska självkänslans skull. Det är inte bra för ett samhälle att ge avkall på urgamla traditioner för att folk i storstäder inte tycker det passar in.

Jag har berört denna fråga några gånger förut...

Som när jag var den som såg årets första guding!
Och när jag vid ett av många tillfällen skrivit (om jag får säga det själv) övertygande kring jakten.
Och så i texten om Marhällan såklart.

Om jakt och jägare finns mycket att skriva. Som att det till exempel hör till de former av liv som är uthålligt i det långa loppet. Man ska tänka globalt, men leva lokalt.

Gudingen är en storartad fågel som sedan urminnes tider satt guldkant på tillvaron för ålänningarna.

Kommentarer

Populära inlägg