Färöarna är redo

Min historia med Färöarna går långt tillbaka i tiden. Ända till 1983 för att vara exakt (med reservation för detaljer) då Jomala IK tack vare idogt arbete av Torsten ”Totte” Wikstrand gjorde första resan. Då åkte vi hit (sitter alltså i Torshavn, huvudstaden) för att delta i Fleyr Cup i volleyboll. Sedan rullade det på. Tack vare Tottes långa öron blev Åland en del i den öspelsfamilj som såg dagens ljus 1985 på Isle of Man och allt sedan dess har utvecklats till en internationell idrottsrörelse som gör skillnad. 1989 arrangerades öspelen som de hette då på Färöarna vilket blev ett minne för resten av livet för mig och många andra. Visserligen förlorade vi den avgörande matchen i volleyboll mot hemmalaget men vi vann vänner för livet. Samma år stötte även det åländska fotbollslaget för första gången på riktigt ihop med engelsk fotbollskultur; ett möte som först gjorde ont men sedan lärde oss alla skillnaden mellan hård konkurrens och djup vänskap. Fast det är egentligen en annan historia.

I dag är Färöarna på gång igen och står redo för att arrangera Island Games 2019. Vill man testa sin färöiska kan man läsa mer om det här, med Färöarnas lagman Kaj Leo Holm Johannesens egna ord. Beslutsamheten är stor och planerna verkliga. Vid ett stormöte i dag kom det politiska toppskiktet tillsammans med de tyngsta tjänstemännen till Idrottens hus i Torshavn och mötte upp med den exekutivkommitté för International Island Games Association som jag numera leder. Det blev ett möte präglat av framtidstro och beslutsamhet. Viljan är liksom krafterna stora. Man står inför en invetsering i en artonhålsgolfbana och ser kreativt på lösningar beträffande såväl resande som boende. Den politiska makten står bakom på ett sätt som jag sällan sett tidigare. Det är nödvändigt och det är rätt. Politik är att vilja och att leda och inspirera. Färöarna har över tid lyckats med det och har i dag en självstyrelse som kört ifrån Åland inte bara i sportsligt hänseende. Färöarna är fullvärdig medlem av Fifa utan även i graden av självbestämmande. De färiska politikerna har lyckats med det som vi ålänningar hittills gått bet på. De väljer själva i vilken takt autonomin ska ta över.

Färöarna är även en föregångare när det gäller infrastrukturella satsningar. Av ögruppens arton öar är fem sammanlänkade med tunnlar under vattnet. Åttiofem procent av befolkningen kan köra med bil till sina hem. Det är en dyr investering men värd varje krona. När jag säger att vi också funderat på EN tunnel till Föglö men inte riktigt kommit till skott, ler de alla. Att markägare skulle stoppa samhällsriktiga investeringar finns inte på kartan. Allas nytta är viktigare än den enskildas eventuella omsorg över ägor som sällan används.

Jaja, nu blir det fortsatta samtal med den färiska statsledningen och en garanterat god middag. För de kan nämligen inte bara bygga golfbanor, övertala politiker och gräva tunnlar. De är dessutom ena rackare på att laga mat och har målmedvetet satsat på cuisine. På sitt eget vis, vad annars!


Här står gubbarna på rad! Gruppfoto i samband med det idrottsliga toppmötet i Torshavn i dag. Från vänster sport- och kulturministern Bjørn Kalsø, lagmannen Kaj Leo Holm Johannesen, övertecknad, Torshavns borgmästare He∂in Mortensen och ordföranden och vännen Petur Elias Petersen, ordförande för Färöarnas idrottsförbund.

Kommentarer

  1. Tack för beskrivningen Jörgen, det där liknar det Föroyar jag känner! Vi kommer 2019. Dock hoppas vi det blir mera samlat än 1989, även om vi hade det jättefint i Klaksvik. Per och Jorun flyttade ut ur sitt hus och lämnade det till oss. Större gästfrihet har jag aldrig mött!
    Och beskrivningen från 1984 väcker sköna minnen. Torshavns stads avskedsmiddag för JIK volley där bordsgrannen Bragi Wilhelm tar upp "Småöarnas OS" följande sommar på Isle of Man - så även Färöarna har stor del i att Åland kunde delta redan i de allra första öspelen på IoM 1985! Lycka till med planeringen och hälsa alla färingar jag känner! /Torsten

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg