Ställd mot väggen

Mitt under brinnande debatt kring Åland och EU i går kom ett välkommet avbrott i form av lyceisterna Linus Aarnio och Ellinor Branders som ville prata om morgondagens Åland. Jag har sagt det förut och jag understryker det igen. Det är kreativt och inspirerande när skolorna ger sina elever i uppdrag att ta tempen på verkligheten. Här hittar ni andra som gjort det. Linus och Ellinors projekt går ut på att inom ramen för samhällan beskriva den pågående samhällsreformen och vad som kan följa med den.

Som vanligt var eleverna pålästa och orädda och krävde tydliga svar. Det går inte att sitta där och svamla när de spänner blickarna i en och kräver besked. Som på till exempel följande frågor:

FRÅGA: Hur många kommuner?
SVAR: Helst 16 men färre om det finns en genuin vilja till det. Systemet med 16 kommuner skapar aktiva invånare och delaktighet i det som sker.
FRÅGA: Vad ska kommunerna sköta i framtiden?
SVAR: I stort sett allt utom barnskydd, missbrukarvård och komplicerade vårdfall.
FRÅGA: Vilka andra former av samarbeten kan man tänka sig?
SVAR: Allt, som kommunerna själva tycker någon annan kan sköta bättre. Gemensamma nämnder där det är vettigt. Gemensamt räkenskapskontor om det är sunt. Delade skolor och åldringsvård om så är möjligt och så vidare.

Och mycket mer. Ålands lyceum och dess lärare Cecilia Hagman är värd en eloge för det arbete som eleverna gör. Det är mycket enklare att ta en aktiv del i samhällsbygget om man på riktigt begriper hur det går till.

Linus Aarnio och Ellinor Branders innan intervjun började. Platsen är lagtingshusets andra våning där fåtöljerna är sköna och utsikten om inte ståtlig så åtminstone god.


Kommentarer

Populära inlägg