En bragd i det tysta


Riktiga bragder ska utföras i det tysta. Senaste helg har åländske seglaren och postchefen Henrik ”Henti” Lundberg genomfört en trippel som få seglare i världen lyckats med. 
Han seglade som gast med i Jussi Gullichens 5.5 Addam 4 och tog för tredje gången hem ett av världens mest prestigefyllda seglingspriser, Guldpokalen som ända sedan 1919 gått från seglarfamn till seglarfamn. Jag är själv ingen seglare men vet mycket väl hur många och hur gärna seglare från hela världen vill hålla just denna pokal i sina händer.

Så småningom ska en åländsk idrottshistorik tryckas. Materialet är klart och korrekturläsning ska snart börja innan det blir skarpt läge. En av de som djupintervjuats är just Henti Lundberg som nämner Guldpokalen som han och två andra ålänningar vann 1989 i Texas, USA, som sitt kanske viktigaste seglarminne. Sedan dess vann han den ytterligare en gång 1995 med Henrik ”Henna” Dahlman och Tom Borenius och nu en tredje gång.
 
En sådan bragd är sensationell. Och bara därför bjuder jag i dag på lite smygläsning från den kommande historiken! Väl bekomme. Året är 1988 och ålänningarna har tvingats konstatera att det inte blir någon resa till Seoul-OS, Finska seglarförbundet skickar ingen solingbesättning.  
”Däremot fick teamet Henti Lundberg, Brage Jansson och extrainkallade Henrik ”Heiben” Johansson en överraskningsresa följande år då seglaren och industrimannen Peter Fazer en dag ringde och erbjöd Sten K en plats i den anrika Guldpokalen i Texas, USA, där man seglade 5.5or. Han hade aldrig träffat killarna men bara hört gott om dem från sina egna seglarkretsar. Fazer ordnade en norsk 5.5 och stack tusen dollar i handen på Henti.

– Så inte hundarna pissar på er, skrattade Fazer.

Det gick som vid NM i Norge. Henti och hans besättning seglade från varenda en av de övriga till bland andra den norske kung Olavs stora förtjusning. Han höll till en början såklart på sin norska besättning men då den blev utslagen tog han ålänningarna som seglade en norsk båt till sig.

– Varenda morgon kom kungen ner för att kolla riggningen innan vi åkte ut, minns Henti.

När finalen var över och Sten K lämnat de övriga båtarna chockade bakom sig upptäckte man att storseglet hade fastnat och inte gick att få ner. Istället för att åka till bryggan där kungen och mottagningskommittén väntade tvingades Sten K styra mot ett varv strax intill för att få hjälp med seglet. Där tog de tre kompisarna en liten båt och åkte runt udden till bryggan.

– Men halvvägs fick vi möte av en annan liten snurrebåt. Där satt en man med champagneflaskor i famnen och tjoade rakt ut i luften och vinkade mot oss, berättar Henti.

Jodå, det var den norske kungen Olav som inte hade tålamod att vänta på att segerbesättningen skulle komma i land.

– På alla sätt såklart ett otroligt minne, ler Henti i dag.

I dag har Henti Lundberg mellan varven funderat på att trappa ner från seglingen. Men så ringer 5.5-skepparen, pappersindustrigurun och seglarentusiasten Jussi Gullichsen och undrar om inte Henti i alla fall ska komma med och segla ytterligare ett VM. För snart är det ett till nästa år på Curacao… Och det är det ju svårt att tacka nej till, konstaterar Henti.”
Skepparen Jussi i mitten med gastarna Timo och Henti med god fart under kölen på Addam 4 i Tyskland där Guldpokalen avgjordes senaste helg.
Så här glad blir man när man vunnit Guldpokalen, ett av världens äldsta seglingspriser. Bilderna har jag lånat från Facebook.


Kommentarer

  1. Det är tyvärr få på Åland som inser hur bra vi faktiskt är internationellt sett i segling. På något vis borde det både uppmärksammas och sponsoreras mera.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg