Till Ryssland med musik

Delar av detta kan vara en efterhandskonstruktion men då får det väl vara det då. Hur som.

Våren 1981 stod ett gäng niondeklassister uppe vid vändplan vid Godby högstadieskola. Några av oss var sexton år fyllda, de flesta var femton. På sextonåringars manér visste vi, till skillnad mot i stort sett alla andra, allt. Tre fyra, kanske fem, vuxna i form av föräldrar och lärare stod också där med för att hålla ett öga på oss. Vi väntade alla på bussen som via färjor och Finlands inland skulle ta oss till vårt mål, hotellet Pribalstikaja i Leningrad (det som numera heter St Petersburg).

Så här i efterhand är jag extremt glad över att dessa skolresor fick ett slut för nog var det långt dit bort och frestelserna många. I Leningrad gick vi på cirkus, balett, vinterpalatset och trädgårdar jag glömt namnet på. Vi hade skoj bortom det rimliga för sextonåringar men tog ändå hand om varandra på bästa sätt. Om nackdelen var alla de faror som möjligen kunde hotat var fördelen styrkan i kamratskapet som resan skapade. För vi kom dit och vi kom hem med livet i behåll, vilket ändå är det viktigaste. Och minnena lever för alltid kvar.

Jag lämnar övriga detaljer därhän och konstaterar att det faktiskt blev folk av varenda en i denna 9C klass i GHS.

Under denna resa lyssnade vi på mycket musik i bussen. Det finns nämligen mycket väg mellan Mariehamn och St Petersburg. Bland alla dessa låtar vill jag minnas var I Love Rock’n’Roll av Joan Jett, en artist som i övrigt inte lämnat så värst många spår hos just mig. Kanske för att hon är vegetarian, vad vet jag? Men i dag glömmer vi sånt för i dag fyller hon år, den gamla punkaren. Så, grattis på födelsedagen och tack för låten som fick mig att minnas de tider som flytt men som formade oss så väl. Ännu populärare i bussen var i ärlighetens namn Kim Wilde och We’re the Kids in America!

Det kan naturligtvis ha varit någon helt annan artist vi spelade i bussen. Fast då får väl nån helt enkelt rätta mig då! (Jag har ett genuint dåligt minne för musik.)

Pallra er iväg ut på landet och Skördefesten nu. En sådan här lördag är för fin för att slösas bort.

Hit till hotell Pribalstikaja i dåvarande Leningrad styrde vi skolresan efter nionde klass. Det var skoj och hemskt på en och samma gång.
Och här är låten som jag tror följde med oss, Joan Jett

Och Kim Wilde, som inte fyller år i dag:

Kommentarer

Populära inlägg