I snålblåst finns chanser

Under veckan som gått har nyheterna från sjöfarten inte varit som förr, alltså fulla av tillförsikt, framtidstro och optimism. Det råder i dag närmast krisstämning i den bransch som byggt det Åland vi i dag lever i. Tack vare färjtrafikens intåg och framgång har banker, industrier och åkerier vuxit, spelbolag drivits upp, försäkringsbolag skaffat världsrykte och vi har kunnat skapa en offentlig sektor som i varje fall inte är för liten men som skapar trygghet.

Med hjälp av vinster från osannolikt framgångsrika företag, ett tag hade Åland fyra (!) börsbolag, har välfärd bortom det begripliga vuxit fram på Åland och inte minst inom shippingen har man skördat stora framgångar. Segelfartyg blev kylfartyg som blev lastbåtar som blev moderna roro-skapelser som blev lyxiga färjor etc. Och då har jag inte ens nämnt oljebranschen där Lundqvistrederierna i dag hör till de ytterst få rederier i hela världen som fortfarande visar svarta siffror. Det är varken mer eller mindre än otroligt och fantastiskt när jätterederier som Concordia har svårt att klara sig och konkurser blir en dag av vardagen. På passagerarsidan visar Viking Line att vinster hör gårdagen till. Viking Lines aktie ligger just nu lägre än någonsin tidigare, i modern tid. Här är det viktigt att minnas att även Viking Line startade från ingenting för drygt femtio år sedan. Det är så näringslivet fungerar, ny mark kan innehålla stora fynd.
Viking Line-aktien har varit nere under 15 eurosnivån vilket är väldigt lågt sett mot ljuset av historien.
I Mariehamn ser vi nu närmast en nermontering av Bores kontor och beskedet att sjöfartssläkten Husells överhuvud och tidigare vice vd vid Bore Jhonny Husell kastar in handduken är allt annat än bra. I praktiken betyder det att ett av just nu tre ”traditionella” lastrederier viker ner sig. Kvar finns Godby Shipping som varit skickliga och framgångsrika i sökandet av nya kunder och andra marknader. Vad som händer inom Eckerö Shipping är svårt att säga. Bolaget ägs av Rederi Ab Eckerö som genom åren täljt guld på sina roro-fartyg men där det är oklart om det finns någon vilja och förmåga att fortsätta.

Det man i det här läget inte borde få glömma är att sjöfarten alltjämt behövs och är i växande sett över hela världen. Det finns alltså efterfrågan på sjötransporter och på Åland finns kunskap och erfarenhet. Nog vore det väl då underligt om alla är så mätta och belåtna att man inte blickar ut över horisonten och gjorde som man gjorde förr. Kunde Gustaf Erikson med hjälp av segelfartyg och brevpapper skapa en världsflotta måste väl samma möjligheter finnas i dag?!

I Sverige pågår ett ständigt utvecklingsarbete inom sjöfarten och de blickar avundsjukt mot Finland där expertisen faktiskt finns på Åland. Själv satt jag häromveckan på seminariet Framtidens fartyg och hörde om utmaningarna som väntar och kraven som växer, inte att förglömma bränslepriset som väntas stiga kraftig. På plats fanns också Viking Lines tidigare vd Nils-Erik Eklund som sammanfattade det hela mycket exakt då han sade: ”Sjöfarten har alltid skett globalt och en dramatisk ökning av bränslepriset skapar effektivare fartyg och sjöfolk. Det är lätt att göra som man alltid har gjort men det finns alltid bättre sätt att driva fartyg och jag tror mycket på unga människor!”

Ha en skön fredag och en trevlig helg.

Kommentarer

Populära inlägg