Åland och humlorna

Man ska aldrig generalisera så jag gör det ändå. I går hände det igen, att humlan och Åland lyftes upp i en slags jämförelse, i Ålands lagting. Den här gången nämndes det i budgetdebatten att organisationen ÅHS inte borde kunna fungera eftersom den är så liten. Precis som humlan som inte borde kunna flyga.

Första gången jag hörde detta var kanske på 1980-talet då mitt mer medvetna liv började, det kan ha varit försäkringsbolaget Alandia som jämförde sig med denna humla och sedan öppnades det stora syndafallet. Nya Åland var som humlan. IFK var som humlan. Ibland var hela Åland denna arma humla och ibland var det Ålandsbanken eller något annat som presenterades, alltid med samma intro: ”Som JAG brukar säga... alltså humlan...”

Med anledning av detta hemställer jag nu att detta måste upphöra. Lämna humlan i fred och flyg vidare på egna vingar. OBS! Inte att förväxla med en helt annan grej som handlar om bin och blommor.

Så här ligger det till. Bombus som humlan kallas på latin finns i cirka 250 arter över hela världen och hela grejen med det där med flygandet går tillbaka till ett middagstal på 1930-talet då en schweizisk aerodynamiker (ungefär flygspecialist) gjorde sig rolig och yxade till en ekvation som slutade i att humlan inte kunde flyga. Inte på det sätt som man på den här tiden trodde det gick till när man flög. Därtill hade humlan för små vingar, för låg hastighet och för stor tyngd. Det var såklart väldigt roligt och det var det kanske några decennier efter det också men i dag är det för sent. Bäst före datumet på humleliknelsen gick de facto ut på 1960-talet och den borde inte ha använts efter det med hänvisning till den mentala allmänhälsan (jaja, mest hos mig och liknande).

Eftersom jag mellan varven har tydliga besserwisserdrag måste jag också passa på att förklara hur humlor egentligen gör. Först och främst ska man i högre grad tänka helikopter framom flygplansvinge. Flykten blir därmed oscillerande och flygförmågan bygger på resilinets (världens mest elastiska ämne) energilagrande förmåga kombinerat med en sinnrik klickmekanism. Voila!

Alltså. Acceptera humlan och välj andra jämförelser men, framför allt, säg aldrig ”Som jag brukar säga...”

Man vet nämligen aldrig var pekpinnar döljer sig nuförtiden.

PS I dag inleder finans- och näringsutskottet sin behandling av den budget som i tre dagar diskuterats av Ålands lagting. Det hör till årets höjdpunkter med möjlighet att höra experter inom en lång rad olika områden.


Humla i full fart med att göra sitt jobb. Dit den flög!
Det alla inte vet är att hittills har bara Gene Simmons i Kiss visat sig ha längre tunga än humlan. Fast det är det ingen som påpekar...
Den mänskliga humlan Gene Simmons.


Kommentarer

Populära inlägg