Fint pris till vårt byalag

I dag är det Svenska Dagen i Finland. För Svenska folkpartiet och landets alla finlandssvenskar är det en viktig dag, närmast i paritet med den 6 december som jag skrev så här om i fjol. Svenska dagen som firats sedan år 1908 är i själva verket äldre än självständighetsfirandet som startade år 1917.

Det är också en viktig dag för byalaget Kasberget-Apalängen, stadens sista byalag med exakt två strängar på sitt instrument: Valborgsmässoafton (tillsammans med Strandnäs frivilliga brandkår) samt Midsommarafton. Där samlas vi och många andra för att hälsa våren välkommen och hylla sommaren. Och tillsammans ha så skoj som möjligt!

Detta har vi lyckats med så till den milda grad att någon rapportör berättat om våra fester för Svenska kulturfonden i Finland som bestämt att vi ska prisas just i dag. Vi får 3.000 euro att använda till den fortsatta verksamheten. För detta är vi stolta och överraskade på samma gång. Vi har aldrig tyckt det varit jobbigt att ställa upp, vi har hälsat allt fler gäster välkomna till våra sammankomster och vi har eldat och dansat och umgåtts med alla och envar. I dag är vi hedrade, i morgon fortsätter vi samla ris till brasan och binda kronor till midsommaren för svårare än så är aldrig livet.

Genom åren har jag lyft upp detta vårt firande i olika sammanhang. Kom gärna med nästa gång och njut av andra och varandra.

Midsommarfirandet sommaren år 2013.

År 2012 och mer om kreativitet sprunget ur traditioner.

En rejäl brasa friskar upp!

Så kom högtalaren.

Besökare ända från Japan.

Gubbgnäll och framtid.

Allt blommar och livet leker.

Motiveringen tycker jag är mitt i prick:
Kasberget-Apalängens byalag har i år premierats med ett av Svenska kulturfondens sk Svenska dagen pris á 3000 euro för sin insats för lokalsamhället.
”I en tid när allt färre föreningar finner människor som engagerar sig i iordningsställandet av midsommarstång och majbrasa, samtidigt som samhället nedprioriterar dessa traditionella svenska familjefester, utgör Kasberget-Apalängens byalag ett lysande undantag genom att ordna program för mariehamnarna och övriga besökare. Byalaget har med små medel lyckats skapa en välkomnande, inkluderande och generationsöverskridande mötesplats under mången minnesvärd valborgsmässo- och midsommarafton.”
Här är länken till Svenska kulturfonden.

Så här ser det ut när stången går i topp.
Nära den här brasan vill ingen gå. Ålands största valborgseld är inte att leka med. 
Ur elden blir det aska.
Sedan år 1975 har stången rests vid Notudden i Svibyviken.
Under senare år har Greta Sundström sett till att musiken är av allra högsta kvalitet!
På Notudden skiner alltid solen när midsommaraftonen nalkas.

Kommentarer

Populära inlägg