Skeppsbrott blev världsnyhet

När Herzogin Cecilie gick på grund utanför den brittiska kusten 1936 var det inte bara en ursinnig redare hemma i Esplanaden som reagerade. ”Hertiginnan” var den tidens mest kända fartyg och ett skepp som följdes av en bred allmänhet. Tidningarna följde med intresse färderna mellan Europa och Australien där varje dag räknades i pengar.

Gustaf Eriksons flaggskepp Herzogin Cecilie var inte bara en havets lastmaskin utan också en symbol för den tidens anda: snabbare, billigare, säkrare. Gärna med en stänk romantik också. Allt det fanns ombord på Herzogin Cecilie i form av en skicklig skeppare Sven Eriksson och hans hustru Pamela.
I höst har filmaren Per-Ove Högnäs gjort dramadokumentären Hertiginnans sista resa som gick för några fullsatta biosalonger i Mariehamn. Då lyckades jag aldrig komma in  men tack vare Yle Areena har jag nu sett filmen och ställer  mig lydigt i hyllningskön. Det har förvisso snart gått åttio år sedan Herzogin Cecilie förliste och blev hela Storbritanniens största snackis. Men historien har som bekant vingar och därför håller berättelsen ännu i dag. Högnäs har ambitiöst och lättfattligt skapat en timme riktigt bra dokumentär! 
Här kan du själv se filmen fram till den fjärde januari år 2014, tyvärr bara i Finland och på Åland. Här är länken till en väldokumenterad bok som beskriver fartyget och dess öde.

I morgon är det för övrigt ytterligare en minnesdag som borde lyftas fram på Åland. Det är nämligen exakt åttio år sedan barken Plus förliste i en brinnande Luciastorm strax utanför Mariehamn. En förväntansfull besättning var på väg hem till sina familjer och till Åland och dess ännu stapplande självstyrelse. På kanten till tryggheten rämnade allt men det ska jag berätta mer om i morgon.

Den här bilden är från Herzogin Cecilies allra sista vik dit hon bogserades efter att ha dragits flott från de första grynnorna. Det desperata försöket lyckades inte. Stormarna som hon dittills bemästrat och utnyttjat blev till sist hennes död.
Pamela och Sven blev du och broder och syster med hela Storbritannien där snart sagt alla följde försöken att dra Herzogin Cecilie bort från kusten.
Till sist blev vågorna för svåra.
Det finns gott om filmat material från den dramatiska grundstötningen 1936.Kommentarer

  1. Hej Jörgen jag har en skal modell av Cecilie H i ca 1:135 inköpt i Coxhaven ca 1949 av min far Med vänlig hälsning Eva Andersson,Göteborg ps den kommer att vara med på Båtmässan i Göteborg 2017Ds

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg