En stor dag för sjukvården

Christiaan Barnard hette mannen och kirurgen som denna dag år 1967 genomförde världens första hjärttransplantation på en människa. Om detta skrev han böcker som jag läste som yngre och som gjorde mig övertygad om att en dag bli läkare och hjärtkirurg. Varför det aldrig hände kan jag inte riktigt svara på, antagligen spelade skoltrötthet in.

Barnards byte av hjärta imponerade alldeles oerhört på mig av flera skäl. Först och främst själva tanken på att plocka ut ett levande hjärta från en hjärndöd människa och sedan montera in det i en annan kropp. Sedan, vilket fick nyheten att flyga över hela världen, att det hände i det apartheidkontrollerade Sydafrika och att den ena människan var vit och den andra svart gjorde bedriften sprattlande. Operationen för exakt fyrtiosex år sedan ägde rum på Groote Schur-sjukhuset i Kapstaden och gick väl sådär. Patienten som fick det nya hjärtat klarade sig bara arton dagar och dog till följd av infektion och avstötning.

Allt som på den här tiden behövdes för att landa på Times förstasida var ett lyckat hjärtbyte. Obegripligt nog fick Christiaan Barnard aldrig Nobels medicinpris.
Ändå var det första steget taget och den andra operationen ägde rum den andra januari år 1968. En 58-årig vit tandläkare, Philip Blaiberg, fick ett nytt hjärta av en svart man och levde då fantastiska nitton månader efter operationen. Detta gjorde massmedia världen över allt för att beskriva men frågan är om inte Expressens dåvarande redaktionschef Sigge Ågren lyckades bäst av alla då han spikade löpsedeln:
SVART HJÄRTA
LIKA RÖTT
SOM VITT
Just löpsedlar hörde till det som var roligast att göra då jag ännu jobbade i tidningsvärlden. Har både riktigt bra och rejäla katastrofer på min cv. De ska jag kanske berätta om någon annan gång. Däremot är det omöjligt att inte dra på ett smajl när man ser hur tiderna förändrats. Här kommer några klassiker:

Jepp, detta var på riktigt en löpsedel.
Just den här analysen efter Mao kanske man inte riktigt är hundra nöjd med i dag.
Den här fick hela Expressen att skälva i sin taktlöshet.

Kommentarer

Populära inlägg