Glöm inte vår Gustav Vasa

Jisses, alla bara såsar omkring med något jagat i blicken och en shoppinglista i handen. I vart fall om alla är som jag. Undra på att man då nästan glömmer bort att hylla den svenske kungen Gustav Vasa som faktiskt gjorde mer än gav namn åt skidtävlingen Vasaloppet.

I går var det till exempel exakt fyrahundrafemtiotre år sedan han begravdes i Uppsala domkyrka. Han blev bara sextiofyra år gammal men hann mer än de flesta lämna sina spår till eftervärlden. Gustav Vasa var djupt troende kristen men levde inte alltid som han lärde. Till exempel gifte han sig tre gånger och fick elva egna barn. Dessutom tog han livet av åtskilliga andra människor under sin vandring på denna jord. Han hyste också en förkärlek till Åland tack vare en fallande stjärna och goda jaktmarker, lite översiktligt förklarat.

Gustav Vasa var etthundrasjuttiotre centimeter lång men hade ego för hela Europa. Kanske var det därför han införde världens minsta mynt och valören öre år femtonhundratjugoett.

Gustav Vasa stred hårt mot den blodtörstige danske kungen Kristian Tyrann och fick i spåren av det se största delen av sin släkt och sina vänner antingen dödade eller kastade i fängelse. Gustav Vasa tog sig genom Sverige, jagad av Kristian, och lyckades mobilisera de svenska bönderna till uppror mot Kristian och dennes stolligheter. Hade det inte varit för Gustav Vasa och hans vedermödor är risken överhängande för att vi alla pratat danska med varandra i dag. Tänk på det nån gång också!

Så här såg den gamle kungen ut när han inte åkte land och rike runt på skidor.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg