I dag är det barnens dag

I dag är det som alla dagar borde vara. Det är barnens dag i största allmänhet men mer exakt Värnlösa barns dag i Sverige och Menlösa barns dag i Finland. Dagarna heter olika men betyder samma och arrangeras sedan fyrahundratalet i vår tidräkning till minnet av de barn som den galne kungen Herodes lät döda i sin jakt på det nyfödda Jesusbarnet; ursprunget till vår religion och vår vardag. I samband med detta flydde vettskrämda Josef och Maria tillsammans med sitt nyfödda Jesusbarn till Egypten. Är man intresserad kan man läsa mer om detta i Matteusevangeliets andra kapitel.

Omsorgen kring barnen är enligt mitt tycke det vi ska vakna med på morgonen och gå till sängs med på kvällen. Allt annat är i stort sett sekundärt. Om detta har jag skrivit många gånger, skam över mig annars. Kring trygghet, trafik, FN och tidiga insatser.

Från början kallades denna dag Menlösa barns dag även i Sverige men bytte år 2001 namn till Värnlösa barns dag vilket på det svenska språket är mindre laddat. Förr betydde ”menlös” helt enkelt ”oskyldig, utan skada eller fel”. I dag har ordet menlös fått en mer negativ betydelse vilket man fattat i Sverige men ännu inte i Finland. Nåja, det kommer väl här också för frågan är inte oviktig. Vi bygger i dag på många vis ett samhälle där vuxna kräver självförverkligande på ett sätt som antagligen saknar motstycke i historien.


När mammor och pappor väljer gym och fikapauser före omvårdnaden av de egna mindre liven har det såklart gått snett. Jepp, jag vet att man aldrig ska rikta generell kritik men detta är av lätt insedda skäl svårt att precisera.

För allt vad det är värt. Använd denna dag till att verkligen SE ditt barn och andra barn. Av två skäl. För det första för att de en gång ska ta hand om dig på äldrevården och för det andra att de helt enkelt förtjänar att bli sedda och bekräftade.

På den här målningen av Giotto di Bondone ser man hur Herodes lät döda småbarn i Betlehem med omnejd i sin jakt på den nyfödde Jesus. Till minnet av denna tragedi och Josefs, Marias och Jesusbarnets flykt till Egypten firar vi i dag Värnlösa barns dag i Sverige och Menlösa barns dag i Finland. När barn står i vägen för vuxna ambitioner blir barnen alltid förlorare. I går och tyvärr också i dag.

Kommentarer

Populära inlägg