Nu blir dagarna längre

Den här tiden på året liksom i fjol och för all framtid infaller Vintersolståndet och vi har att se fram mot årets allra kortaste dag. Det är den dåliga nyheten och i dag händer det.

Den goda är att det nu också vänder.

Från och med i morgon blir dagarna längre och framtiden ljusare. Det är inte så dåligt det heller så här mitt i december. Kämpa på med julgrejerna och kom framför allt ihåg att chilla lite också!

Jag vet att snön saknas detta år men Karin Boye är alltid och ständigt läsvärd. Här är hennes Vinternatt:
Gnistrande knarrande skare hård. Ensam, ensam är nattens rymd över vita vägar. Mig fyller bister törst till vinterrymden.
Springer du snart ej för foten upp, djupa jordkalla vatten, värld som ibland mig isat, du starka mörker som min stjärna gömmer?
Då skall du hisnande hårt och rent dränka ruttnande lögn som fordom du skonslöst gjorde. Var är du, bittra hav av is och sanning?
I dag klockan 19:11 åländsk tid infaller årets Vintersolstånd (detta kan variera något från år till år). Hur man räknar fram det är inte så lätt att förklara men det har med jordaxeln att göra och det innebär att dagarna efter denna dag blir lite längre! Vill man läsa mer om sådan kan man till exempel göra det här.


Kommentarer

Populära inlägg