Nu startar ännu en debatt

Hur ska det egentligen gå nästa år? Den frågan ställdes för tio år sedan, för hundra år sedan, för tusen år sedan och så vidare. Ännu har inget varit säker på svaret. För som alla vet är det när det går som det går som det blir som det blir.

I Ålands lagtings finans- och näringsutskott har vi under de senaste veckorna benat vidare i den budget som lades av landskapsregeringen i november. Våra slutsatser finns i ett betänkande som du hittar här. I ärlighetens namn ska man vara väldig intresserad för att läsa texterna som i vissa fall är såväl långa som detaljerade. Vill man få en enklare förklaring är det skäl att gå hit där jag och några till är intervjuade kring just detta betänkande som handlar mycket om den nödvändiga tillväxt som åländska företag sju dagar i veckan strävar efter och som samhället är beroende av.

De dagar som kommer handlar mycket om att med hjälp av ord argumentera om vägen mot framtiden är rätt eller fel. I dag måndag blir det debatt om slopandet av indexjusteringen av de så kallade landskapsandelar till kommunerna. Då ska det handla mycket om skyldigheten att höja blicken ovanför den egna bypolitiken i syfte att skapa förutsättningar för hela Ålands överlevnad. Justeringen är minimal men protesterna många, gissningsvis lika många som varje gång man försöker ändra något som varit givet. Temat tangerar fjolårets debatt. I morgon tisdag inleds själva budgetdiskussionen som i stora drag handlar om samma sak.

Allt medan arbetet med vardagen pågår utanför lagtingshusets väggar och julen står för dörren. Har du läge så kom förbi och titta och lyssna, vi börjar 13.00. Om inte så ha en bra arbetsvecka!


Här är lagtingets finans- och näringsutskott i full fart med sitt arbete!
Kommentarer

Populära inlägg