En viktig dag för Åland

Finlands självständighetsdag är inte bara ett jippo i Finland. Även för Åland gör denna dag skillnad, dels för att det för många är en ledig dag men också för att väldigt många ålänningar har starka band till det krig och de uppoffringar som i tiderna gjorde att denna självständighetsdag alls kan firas. Kring detta skrev jag också i fjol och lyfte upp frågan om att det för Finland nu är dags att växa. En dag som denna är det extra viktigt med perspektiven i tillvaron. I går dog Nelson Mandela i en ålder av nittiofem år. När han föddes var den nya nationen Finland ännu inte ett år gammal. Mandela har varit med så gott som hela vägen och blir självklart enormt saknad.

I år är det nittiosex år sedan Finland blev en egen nation. Sedan dess har motgångar följts av framgångar och så vidare. Så är det för alla länder i en värld där alla vill göra mer och bättre. Just nu är Finland och dess befolkning långt ifrån uträknade men heller inga spjutspetsar. Den traditionella industrin vacklar och nationalekonomerna är bekymrade. De pengar som förr rullade in tack vare skogen, stålet och mobiltelefonerna måste i framtiden komma från andra ställen.

Den omställning som pågår kommer att vara smärtsam för många men ändå nödvändig. Befolkningsstrukturen gör att fler människor måste arbeta längre och hårdare. Det är inte önskvärt men heller ingen katastrof. När tider som i dag står för dörren måste man minnas att hur det än går med den välfärd vi vant oss vid kommer det aldrig att bli lika illa som då fienden på riktigt stod för dörren.

Ha en fin födelsedag Finland och fortsätt arbetet mot en bättre framtid på måndag!


En dag som denna hissar vi både Ålands och Finlands flagga för att fira det faktum att Finland i dag firar nittiosex år som självständig nation.

Kommentarer

Populära inlägg