Tack för allt, år 2013

Ett nytt år och nya mognader väntar. Men innan det är dags att kavla upp ärmarna ska man unna sig en titt i backspegeln. Det är en spännande väg som passerat under detta år. Det har för övrigt de tidigare åren också varit. Särskilt år 2012 och år 2011. Från året 2013 finns det mycket att berätta men jag begränsar mig till några höjdpunkter. Vill också passa på att tacka alla som på olika sätt bidragit till innehållet i detta år. Ni har alla bidragit på olika sätt.
• Boken om Gryningspyromanen satte fart på Leif GW Persson och Veckans Brott som gjorde vår story till programmets huvudnummer. Det tackar man såklart för. Boken har sålt massor och även blivit pocket och fått fina recensioner. Tackar gör vi för det! 
 Jag djupdök i historien och ålänningarnas resoluta försök att bli återförenade med Sverige. De misslyckades vilket antagligen var till vår fördel eftersom det som händer nästan alltid är det bästa. 
 Boken om Ålands Idrott kom ut och är långt ifrån heltäckande men ändå en bra start på att kartlägga den folkrörelse som mer än alla andra skapat det Åland vi känner i dag. 
 Sportlovs- och researchresan till Frankrike blev omtumlande på många sätt. 
 Mitt i allt i början på fjolåret slutade de åländska flisfartygen angöra Möckelökajen. Här är förklaringen till att en epok gick i kvav. 
 Drog till Färöarna som är redo för att arrangera öspelen år 2019. De är redo men just den här gången gick rätt mycket snett för mig. 
 Jag fick nya vänner i Den Fyruddiga Stjärnan som hade vänligheten att uppta mig i sitt brödra- och systraskap. Skoj! 
 I maj lämnade jag styrelsen och posten som vice ordförande för IFK Mariehamn Ab. Tiden räcker inte till allt men erfarenheterna och vännerna jag fick kommer alltid att finnas kvar. 
 I kroatiska Pula samlades den europeiska mittengruppen ALDE för stor kongress. Jag representerade Åländsk Center och höll ett tal som slutade med att vi valdes in som medlem med observatörsstatus. Dessutom hann vi med en fantastisk utflykt till Titos gamla paradisö. 
 Skoj var det också att se legenden Jörn Donner på IFK-match! 
 Jag pratade om kultur i lagtinget!! (Jepp, det är värt två utropstecken.) 
 Den gamla Ålandskryssaren Birger Jarl pensionerades vilket såklart gav ny kraft till debatten om vart färjetrafiken egentligen är på väg. 
 Öspelen på Bermuda tog NatWest Island Games till en ny nivå. Jag öppnade och stängde tävlingarna och njöt under tiden som de varade. Först genom invigningsfesten. Sedan genom avslutningstalet. Jag mötte dessutom Nigel Mansell och gick omkring i röda skjorts! 
 Politiskt har det gått sakta men säkert framåt. Tack vare Mariehamnscentern har bolagiseringen av Mariehamns elverk förverkligats. Tack vare Mariehamnscentern påbörjas nu också en bolagiseringsprocess beträffande Mariehamns hamn. De goda idéerna har vi aldrig brist på och nu börjar de sprida sig även till andra! 
 Åland blev Hondaland tack vare hårt arbete från Bil-Center! 
 Till Orkney åkte jag för att berätta om den åländska självstyrelsen i syfte att inspirera öarna Orkney, Shetland och Western Isles (Yttre Hebriderna) till ett utökat självstyre. 
 På trivselkontot kan bokföras ett besök till Björkör etc. 
 Visit Ålands styrelse körde först i diket, sedan i ett träd och så vidare. Allt som överhuvudtaget kunde gå fel gjorde det. Och så här slutade det. 
 Mitt i allt medgav tiden en avstickare till Shetland. Sådant ska man unna sig, om möjligt. 
 I den åländska dagspolitiken ägde Det Stora Partirånet rum. Ledamöter som valts in till Ålands lagting med hjälp av ett parti gick över till ett annat och lämnade sina tidigare vänner utan både pengar och makt. Vad eller vem som har rätt eller fel vet inte jag eller någon annan. Så här skrev jag hursomhelst.
 Viking Line gick på grund, vilket inte händer ofta. Den krisen klarade rederiet med bravur.
 En dag fick jag lite i trådarna över den klumpighet och nonchalans som Mariehamns stadsstyrelse visade gentemot Mariehamns stads elverk, ett av de viktigaste infrastrukturella ansvaren vi har. 
 Och till sist höll jag ännu ett anförande om den ekonomiska verkligheten som Åland befinner sig i.
På det här sättet får man dagarna och månaderna att rulla förbi. Hoppas ni också är nöjda med ert eget år. Om inte finns alla lägen i världen att göra om och göra rätt från och med i morgon.

Gott slut.
Tack för året som gick. Det var helt klart ett av de bästa hittills!

Kommentarer

Populära inlägg