Första dagen här igen

Morgonstund...
Tidigt upp ska
den som vill åt
andras gods eller guld;
sällan får liggande varg
ett lår, eller
sovande man en seger.
(Havamal)


I dag startar ett nytt lagtingsår klockan 14.00 med ett så kallat högtidligt öppnande i Ålands Lagting. Det är inte så märkvärdigt som det låter utan mer som en klapp på axeln eller en spark i häcken, lite beroende på hur man ser på saken. Hur som helst är det mitt andra år i lagtinget som nu inleds. Det första har präglats av nya intryck, nya arbetskamrater, ny vänskap och utmaningar i en aldrig sinande ström. Tack för det.

Nu väntar några intensiva månader innan julen är här. På onsdag landar Landskapsbudgeten för 2013 på lagtingets bord. Sedan finns det tio dagars tid att skriva så kallade motioner eller ändringsförslag innan budgeten kan debatteras i lagtinget. Efter det når budgeten mitt utskotts bord. Finans- och näringsutskottet ska sedan genom att höra berörda, vrida och vända på argumenten samt granska förslagen komma med ett betänkande. Avsikten är att göra det före jul, om det är möjligt. Det lyckades vi med i fjol!

Det är ju som alla begriper ingen budget som öser ut pengar över samhället. Som de flesta nu börjar inse handlar det om att spara där det är möjligt att spara, ställa om där man borde och göra annorlunda och skära ner där konsekvenserna är hanterliga. Inkomsterna kan vi inte göra något åt och tack vare de senaste årens kostnadsökningar finns nu ett stort behov av inbesparingar. Min egen personliga förhoppning är att vi ska lyckas genomföra alla dessa sparåtgärder på ett så solidariskt sett som någonsin är möjligt. För att inte göra något är dessvärre inget alternativ.

Därmed bär det av till möte, lunch, talmansval, gudstjänst, lagting (14.00) kaffe och mer lagting. Kom ner och hälsa på vettja! Det är öppet för alla.

Det blir inte riktigt något flaggtåg i dag, inte av den här kalibern från i somras i alla fall. Då fyllde Ålands lagting 90 år varför det firades lite extra.
Klockan 14.00 ser det ut ungefär så här i Ålands Lagting. Känn dig varmt välkommen!

Kommentarer

Populära inlägg