Ett hus som ska användas

Kultur- och kongresshuset Alandica är inte vilket hus som helst. Det är alla ålänningars hus och borde utnyttjas ännu mer än det gör i dag.
Bygget Alandica kom upp till debatt i lagtinget senaste vecka. Av det skälet vevade jag ihop en insändare. Det är viktigare att se framåt än bakåt, är budskapet.

Alandica har skapat insikter
Åländska kultur- och kongresshuset Alandica är ett bygge av världsklass. Det har prisats och hyllats av alla som framträtt på den stora scenen och den lilla. Inredningen är kreativ, öppen och inbjudande. Teatersalongen har bjudit på genuin humor och bottenlös tragedi, precis som teatersalonger ska göra. Alandica är mötesplatsen som slår an på människors känslor och utmanar deras förnuft. Sådana platser finns det inte för många av här i världen.

Hundratals evenemang, små och stora, har passerat revy i de stora salarna sedan huset stod klart. Arbetet med att sköta byggnaden utförs av ett privat driftsbolag som tvingats och tvingas jobba hårt för att fylla dess ytor. För hur fint ett kongress- och kulturhus än är säljer det inte sig själv. Det krävs mycket och hårt arbete.

Jag blir mot bakgrund av den investering som de facto gjorts av landskapet lite förvirrad när det i lagtinget höjs röster som kallar Alandica den sämsta affären Åland gjort och än det ena och än det andra. Som om man genom att stå där i salen och prata kunde vrida klockan tillbaka, vilket för övrigt alltid är en dålig idé. Det är inte bara blåögt och dystert. Det är också kontraproduktivt i den meningen att det på absolut noll sätt gör ändring. Socialdemokraterna kritiserar sitt eget beslut av skäl som jag inte förstår. De har tillsammans med Centern och Moderatern varit med och planerat, finansierat, upphandlat och bestämt att huset ska drivas av privata intressen. Tack och lov. Samhället ska inte ta på sig mer driftskostnader.

Det kanske handlar om någon form av självinsikt, ånger eller dåligt samvete. Vad vet jag. Men en sak är fullständigt glasklar. Att nu stå och gnälla leder absolut ingenstans alls. Hela Åland måste aktivt arbeta för att fylla detta hus med ännu mer liv. Vi måste skapa förutsättningar för privata investerare att bygga hotell som kan härbärgera de gäster som kommer hit för att byta åsikter, skratta, gråta eller vad man nu vill göra i Alandica. Det vinner alla på.

Allt hänger ihop. I synnerhet på en liten självstyrd ö. Vi har bra förbindelser till både väst och öst. Vi kan ta hand om gäster. Våra restauranger är liksom Alandica av yppersta kvalitet. Vi har alltså i stort sett allt och borde jobba utifrån det. Inte varje vaken minut gå omkring och fundera på vad man kunde gjort annorlunda.

Alandica är unikt och det är vårt och det står där. Till all lycka.
Kommentarer

Populära inlägg