Vikten av att drömma

Jahaja, i dag ska vi vidga vyerna något. Livet består nämligen av mer än skärgårdstrafik, kooperativets comeback på Åland, statsbudgeten, skattegottgörelsen och Viking Lines nya fartyg. Det ska vara lite skådespel också för att summan av det så kallade livet ska bli så hög som möjligt.

Av det skälet skänker vi i dag en tanke till Enid Blyton som föddes just i dag år 1897. Hennes böcker lämnade mig inte en minut i fred under tonåren och före det. Jag läste allt om de fem kompisarna och deras äventyr. Dick, Julian, Anne och George samt hunden Tim var med mig i stort sett dygnet runt. Det var kanske inte den första dörren till litteraturen men troligen den viktigaste. I Blytons böcker hittade jag nyckeln till äventyret och världen utanför Åland. Spänningen tog aldrig slut trots att det i allt det hemska alltid fanns nån slags garanti att det goda till sist skulle segra. I dag skulle jag förmodligen inte finna någon större glädje i just den läsningen. Livet är som bekant föränderligt. Det som en gång var det hetaste ligger i dag djupt nere i frysen.

Så här kunde Femböckerna se ut när det begav sig. Sterotyper eller inte så har Enid Blyton med sina texter visat många unga vidare in i litteraturens labyrinter.
Lustigt är det också att läsa analytikerna som i dag dissekerar Enid Blytons författarskap och slår ner på att hon underbyggde stereotyper, var halvt rasistisk, förhärligade tillvaron och befäste könsroller. Kort sagt att hon hittade på allt som fanns i böckerna...

Att det hon ägnade sig åt kort och gott var underhållning kommer i dag i andra hand när allt och allting ska definieras in i detalj. Sånt kan jag mellan varven tröttna på. Sökandet Efter Sanningen blir då lite löjeväckande. Jag tror folk, i synnerhet unga, mår bra av lite dagdrömmar. Trots att sådana mellan varven tenderar att bli politiskt inkorrekta och i bajsnödiga litteraturvetares ögon farliga. Tack för vad du skrev Enid Blyton, dina texter skänkte innehåll.
Petteri Forsell i mitten, flankerad av Zacke och Mille Pettersson. Två supportrar som ska sakna sin Petteri när han drar till Turkiet.
Glöm nu inte för allt i världen bort att komma till WHA i kväll och se IFK Mariehamn ta poängen av våra vänner från Jakobstad. Jaro är i alla avseenden ett fantastiskt lag men just i kväll tänkte vi låta dem återvända tomhänta vad poängen beträffar. 18.30 är det matchstart. Missa för allt i världen inte heller Dagens Farväl. Kvart över sex hyllar vi den store lille Petteri Forsell som står i beråd att erövra Turkiet nu när han är klar med Åland. Han twittrar också och kallade i dag Åland för ”island of dreams”. Det kan vara bland det bästa jag hört. Följ honom här. Enid Blyton och Petteri Forsell skulle kanske inte ha s mycket att säga varandra om de träffades i dag. Men en gemensam nämnare har. Båda säljer drömmar.

Kommentarer

Populära inlägg