Vi vann med 1-1!

Jodå, synd att klaga på veckan som gick ur ett fotbollshänseende. Förra måndagen åkte vi till Åbo och återvände inte förrän vi vunnit med 3-0 mot hemmafavoriten FC Inter. (Några av spelarna i Inter har fortfarande inte hittat hem...) Då dominerade ”Petterikolkka” stort.

Sedan kom den dramatiska helgen då det blev klart att Petteri Forsell får chansen i storklubben Bursaspor i Turkiet. Praktiskt taget över en natt försvann därmed IFK:s frisparks- och hörnläggare nummer ett och lämnade såklart ett stort hål efter sig i laget.

Med några fjärilar fladdrande i magen drog vi sedan till Veritas Stadion för andra gången på en vecka. Även den här gången kom en buss full med jublande supportrar med för att se IFK spela mot seriefyran TPS som gått fram som en vägskrapa i serien den senaste tiden. Fast mot IFK tog det stopp. Det blev 1-1 efter en heroisk insats av först och främst målisen Simon Nurme, backjätten Mason Trafford (som inte hade blivit mycket efter Usain Bolt i hundrametersfinalen sent på söndagskvällen). Rusningen Trafford gjorde i början av första halvlek hade gjort många sprintrar gröna i nyllet.

Ändå är det Jani Lyyski jag minns bäst från denna match. Som den kille hade fömågan att göra både rätt och fel i samma match! TPS’ ledningsmål har beskrivits som ett självmål av Jani; det är såvitt jag kunde se rena nyset. Han stod förvisso på mållinjen och han fick förvisso bollen på foten men det fanns inget han kunde gjort åt det målet. Det får nog andra ta på sig.

Hur som och shit happens. Inte länge efter ledningsmålet fick IFK hörna. Alla vi knappt hundra i IFK-klacken hade i stort sett bara en tanke i huvudet. Kom tillbaka Petteri. Men det gjorde han inte. Istället gick Petteris kompis sedan många år tillbaka, Patrick Byskata med stor beslutsamhet till bollen. Han ägnade inte klacken en endaste blick utan behöll fokus, tog sats och klippte till. Där inne i den så kallade slurven stod Jani Lyyski, stor och synlig. Men istället för att dåna bollen i mål och sannolikt ha träffat någons ben gjorde Lyyski två tre eleganta dribblingar innan han till synes genant enkelt chippade in kvitteringen. Det var 1-1 även i halvtid även om det absolut inte varit orättvist med en IFK-ledning. I andra halvlek var det mest TPS som stod för spelet. I synnerhet efter att Jani Lyyski fått en andra varning efter ett försök till filmning och därmed skickades till duschen. Reaktionerna efteråt var blandade. Orättvist, sade några, helt rättvist, sade andra. Om utvisningen alltså.

Ändå är slutsatsen att 1-1 borta mot ett formtoppat TPS får anses synnerligen godkänt. Fyra poäng på två matcher i Åbo är något att känna stor stolthet, hjärta och passion för. Nu tar vi nya tag och förbereder en pälsning av Jaro som kommer på besök på lördag. Då kommer även Petteri Forsell hem igen för att ta farväl av de supportrar och det lag han lärt sig att älska under sin tid i Hela Ålands Lag på Fredens Öar.

Missa nu för allt i världen inte Peter Lundbergs sommarprat i morgon kl 10 med repris 17.30. Han har massor av kloka ord att dela med sig av. Det har också Petteri Forsell på plats i Turkiet. Här kan du se första intervjun på plats med honom.

Patrick Byskata steg fram och gjorde en Petteri då IFK kvitterade till 1-1 borta mot TPS i måndags. Bilden har jag lånat från Turun Sanomat.

Kommentarer

  1. Rättvist resultat men att Janis mål skulle ha varit någon bra teknisk prestation är nog helt felaktigt av dig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg