I dag: grilltips från stjärnkocken

Herregud, här har man hållit på bloggat och bloggat och helt glömt bort vad ni egentligen vill ha. Grilltips! Så här kommer några tankat kring det här med vad man ska lägga på grillen och hur. Texten har jag skrivit och den var till delar publicerad i Scandinavian World tidigare i somras.
Allt som behövs för den perfekta grillmiddagen i sommar är en fläsksida, lite rökt fisk och åländsk vaniljglass. Det kan vi slå fast efter en pratstund med Sveriges, Finland och Ålands mest kända mästerkock, Michael Björklund. 
Nu ser vi framåt och tänker på den perfekta grillkvällen. Ni vet en av de där otroliga kvällarna då tiden står stilla och friden är total. Då grillarna är laddade och familjerna samlade till. När det är sommarparty är det grillfest. Och vem ska man fråga om den perfekta grillkvällen om inte den åländske stjärnkocken Michael Björklund. Det är enkelt, billigt och svingott (ursäkta)! 

Så här gör du:

Köp en rimmad (saltad) fläsksida, det finns i varje välsorterad butik och har under senare år blivit allt mer populärt. Inte så konstigt, om du fortsätter att läsa.

Sätt den i ugnen och stek den mjuk, på gränsen till mosig. Sedan låter du den kallna och passar mot slutet på att öppna en iskall Stallhagen (eller någon annan öl om du inte har Stallhagen, allt behöver inte vara perfekt!) Ölen ska inte vara till matlagningen utan till dig själv. En glad kock lagar godare mat!

Det är nu skarpt grill-läge. Vill du vara perfekt kör du med riktig kol, vill du vara praktisk är det gas som gäller. Båda duger, enligt Michael Björklund. Den rimmade fläsksidan skärs i mindre bitar och läggs på grillen med skinnsidan neråt. Och nu ska det grillas! Innan det är färdigt ska svålen eldas på så den blir krispig och liksom popcorn spricker i munnen när du tuggar. När du kommit så långt är den rimmade grisen färdig att äta – efter du penslat på en glace bestående av honung, olja, ingefära och vitlök.

– Detta blir otroligt gott. Och överraskande billigt. Frågan är om det kan bli godare en grillkväll, kommenterar mästerkocken.

Till den grillade grisen kan man laga en aioli som man dippar köttet i, bakade potatisar samt några grillade majskolvar. Drycken är en kyld Stallhagen, i den bästa världar det nya honungsölet!

Till förrätt kan rökt fisk passa väldigt bra. Abborre eller flundra eller sik, sådana fiskar som finns i våra egna vatten och inte har transporterats långt till matbordet. En sparris till är aldrig fel, till exempel de åländskodlade sparrisarna som Tage Eriksson i Jomala driver fram.

– Det finns många skäl att satsa på det lokala. Först och främst smaken såklart men också av omtanke kring vårt gemensamma samhälle. Ju mindre vi måste köpa in utifrån, desto bättre. Och här i Norden har vi helt otroliga råvaror, understryker Michael Björklund som aldrig ledsnar på att prisa de närproducerade produkterna.

Men ingen middag utan en rejäl efterrätt. Som i det här fallet består av färska jordgubbar och den nya åländska vaniljgräddglassen från ÅCA. Fjorton procents fetthalt och på alla sätt en smakupplevelse utanför det vanliga.

– Den är helt fantastisk och liknar ingenting annat i glassväg, jag rekommenderar den verkligen!

Det känns också omöjligt att skriva om grillning utan att nämna klassikern, den som alla grillmästare någon gång hanterat.

– En hängmörad entrecote är självklart aldrig fel. Grilla den gärna i ett större stycke och skär sedan tunna skivor från den, lyder mästerkockens tips.

Och så passar han på att en gång för alla slå fast hur man ska göra med saltet och pepparn. För det spelar absolut ingen roll om man saltar och pepprar före eller efter man satt biffen på grillen.

– Jag tycker det är bättre att man gör det före man grillar, någon timme, inte mer, för annars riskerar man glömma bort det i samband med själva tillredandet. Och då har man misslyckats, för alla entrecoter behöver ha salt och peppar för att bli riktigt goda.


När man ska grilla kan man aldrig klä sig tillräckligt klokt. Tofflor, ljusa byxor, förkläde, svart polo och så nånting att läsa medan man väntar på att allt ska bli klart. Voila! Vattenslangen nere till vänster är bra att ha om det så kallade läget blir så att säga onödigt skarpt. ;-)

Kommentarer

Populära inlägg