Det är stenigt mot toppen

Än så länge och någon timme till har vi söndag och vilodag. I morgon börjar allvaret på riktigt. Skolorna är igång efter mjukstarten, arbetsplatserna börjar samla sig för månaderna fram mot jul. Kickofferna avlöser varandra och den vanligaste frågan vi ställer till varandra är: undrar hur det riktigt ska gå i höst. Både privat och offentligt är det mycket som ser skakigt ut.

Ålands landskapsregering måste i sin budget spara tjugo miljoner euro på årsbas. Detta slår mot en lång rad olika områden. Kommunerna får mindre pengar i landskapsandelar och kan tvingas höja skatterna om man vill behålla den service som finns i dag. Studeranden får lite mindre pengar att röra sig med, skärgårdsfärjorna går lite mer sällan och avdragen för skattebetalarna blir lite färre.

Detta är ett jobb som ingen vill göra men som måste ske. Det är inte sunt för Åland att gå till banken och be om lån för konsumtionsutgifter. Det gör redan Finland och det räcker bra med det. På Åland måste vi jobba lite hårdare och vara beredda att kanske tjäna lite mindre. Det varar inte för evigt. Kan vi hålla i detta nu och bli lite bättre på det vi gör, stundar bättre tider igen. Men just nu, och några år framöver, finns tyvärr inga genvägar till en balanserad ekonomi.

Denna vecka utgör en start för detta nödvändiga arbete. Denna vecka och de följande ska vi inspirera oss själva och varandra till att tänka kreativt och göra nytt. Det krävs just nu en omställning för att det ska bli bättre för oss alla.

Ha en fin arbetsvecka och glöm inte bort att komma över till Paf Open och se på världens bästa beachvolleyspelare! De är idrottskvinnor som inte en enda gång gnällt över att det är jobbigt att träna eller besvärligt att kämpa. Så blir man nämligen ingen världsstjärna. Till toppen finns nämligen bara en väg – den steniga.

En sak till. Inträdet är gratis till samtliga matcher vid Paf Open. Det är Paf som bjussar på inträdet.

Hörs.

Ålands väg mot framtiden är till en början ganska stenig men blir så småningom bättre igen.

Kommentarer

Populära inlägg