Paf lämnar nu Italien

I dag kom beskedet att Ålands penningautomatförening Paf lämnar Italien. Winga med drygt trettio anställda passar inte längre in i strategin och istället blir det börskometen och mobilspelbolaget LeoVegas som köper hela bolaget för 6,1 miljoner euro kontant.
Hur Winga gått i Pafs regi är okänt. Den enda siffra som är känd är att intäkterna i fjol var cirka 8,0 miljoner euro. Nyheten spreds snabbt på tisdagen och rapporterades flitigt i både svensk och åländsk media.

”Förvärvet av Winga.it möjliggör en snabb expansion i Italien tack vare att vi förvärvar ett bolag med lokal kännedom och en etablerad position”, säger Gustaf Hagman, vd för Leo Vegas, i en kommentar till Affärsvärlden.


Här kan man läsa mer om affären i Dagens Industri.


Paf väljer andra länder än Italien för internationell expansion. I dag kom beskedet att Paf säljer hela bolaget för 6,1 miljoner euro.

För egen del hade jag förmånen att för något år sedan skriva några berättelser om Pafs framfart under sina femtio verksamhetsår. En av dem handlade om förvärvet av Winga som var dramatiskt in i det sista. Affären blev klar dagen före nyårsafton år 2014. Nu, drygt två år senare är det över. Så här lyder berättelsen som finns i Paf-historiken:

Vägen mot utlandet är inte alltid enkel
Paf har alltid strävat mot tillväxt för att säkerställa avkastningen till goda ändamål på Åland. I dag står Paf starkt i Estland. Man har byggt en egen organisation i Spanien och Sverige och finns från och med år 2015 i Italien efter ett spännande företagsköp jul- och nyårshelgen år 2014.

Ingen växer till himlen och när taket kommer emot gäller det att hitta nya vägar mot framtiden. Pafs hemmamarknad är Åland där allt började. När internet spred ut sig började allt fler finländare spela på den åländska sajten. Tidigare hade Paf en verksamhet i Schweiz med fysiska spelautomater och mycket mer innan man på allvar fick fäste i Estland. I dag kontrollerar Paf i stora drag tjugo procent av den estniska marknaden inom internetspel och har spelen på alla fartyg som trafikerar Tallinn.

Nästa på tur, och geografiskt längre bort, var Spanien där Paf år 2008 valde att bygga upp en egen organisation och växa organiskt. Det finns fördelar med olika sätt att växa.


Sedan starten har Paf vinnlagt sig om sina relationer till kunderna. Bolaget är bra på att behålla gamla kunder men måste också, ständigt, söka nya. Ett av länderna som i ett tidigt skede identifierades som intressant var Italien där spelmarknaden är reglerad och bringar in ansenliga pengar till statskassan varje år. Bästa vägen in bedömdes vara att köpa ett befintligt bolag och sedan bygga vidare.

Det första försöket gjordes år 2010 då ett bolag som tidigare ägts av britter men sedan blev italienskt tilldrog sig Pafs intresse. Förhandlingarna såg lovande ut och Erik Flodin och Stefan Rumander inledde en så kallad Due Diligence (DD) med målet att affären skulle bli av. Så blev det inte. Strax före målsnöret uppdagades i DD:n skatterisker som gjorde att att Paf drog sig ur. Sådant är affärslivet. Innan det blir rätt får man vara beredd på rätt många fel. Det var den gången lockande med nya spelformer som "inom kort" skulle licensieras i Italien. Med facit i hand tog det nästan tre år innan det hände så det var sannolikt ett bra beslut den gången att inte köpa bolaget.

Men så fyra år senare efter tips från Spanien-chefen Albin Tiusanen dök Winga upp på kartan och allt stämde. Här jobbade knappt trettio anställda med en tv-kanal med roulette-show och en del andra produkter. Allt var klart för att rulla ut ytterligare fler produkter och utveckla TV-närvaron. Första mötet ägde rum i juli år 2014, dagarna innan semesterperioden. Stefan Rumander och Anders Ingves åkte till Milano för att bekanta sig med företag och anställda och bygga en relation med den dåvarande ägaren.

Detta första möte ledde till det följande, i september i Stockholm. Man mötte italienarna på Sverigekontoret och fortsatte sedan med Birka till Mariehamn. På Åland väntade huvudkontoret, en genomgång av Responsible Gaming, träffa övriga ledningen i Paf, besöka Smakbyn och förstås rätt ingående förhandlingar. I kölvattnet till dessa möten kom man överens om en närmare granskning – en Due Diligence inom teknik, ekonomi och juridik. Allt skulle genomlysas för att inga lik i garderoben senare skulle dyka upp.

Det stod rätt snabbt klart för Paf att ägarna till Winga, Buongiorno (som i sin tur sedan något år kontrollerades från Japan) verkligen ville sälja bolaget. Roulett och sådant passade inte riktigt in i det japanska telekombolagets struktur.

Tack vare detta granskningsarbete stod det så småningom klart att Winga förutom en seriös verksamhet även innehöll vissa förlustavdrag som skulle bli Pafs – såvitt att övertagandet ägde rum under år 2014. Men dagar blev veckor och plötsligt stod det december i almanackan. Om förlustavdraget skulle kunna nyttjas av Paf blev goda råd dyra, affären måste i hamn före årsskiftet.

Från Pafs sida satte man all kraft på att få förhandlingarna om köpeavtalet framåt och långsamt började saker hända. Dagarna innan jul var förhandlingarna intensiva och Paf tryckte på för högt tempo och täta möten. Nästa träff blev en telefonkonferens på julafton vid 12-tiden. Italienarnas förslag om fortsatta förhandlingar den 24:e utåt kvällen förvånade ålänningarna innan det gick upp att italienarna firar sin jul först på juldagen.

Lördagen den 27 december återstod endast småsaker och det stod på allvar klart för Buongiorno att deras lilla Winga skulle bli åländskt. Det flögs hem jullediga nyckelpersoner från varstans och dagen före nyårsafton mötte Anders Ingves, Stefan Rumander och advokaten Daniel Widman sina motparter för att ta hand om de sista detaljerna i avtalen och slutföra köpet inför Notarius Publicus i Milano. Den 30 december undertecknades avtalet och Paf hade sin första fot inne på den italienska marknaden.

Sedan dess har det mesta följt den plan man gick in för redan innan köpet var klart. Arbetet med att ”Paficifera” (för att prata Pafspråk) Winga genom slotmaskiner och betting pågår och ska på sikt, förhoppningsvis, göra Paf ännu starkare och mer närvarande i Europa. Precis i enlighet med de övergripande strategierna.

Kommentarer

Populära inlägg