Frejdigt om sociokanter

Inom ramen för Ålands gymnasium finns en treårig social linje som mynnar ut i en examen som heter sociokant som inte är särskilt känd bland allmänheten. Det är synd. De elever som går den får lära sig massor om barn och unga och är redo att sätta tänderna i nästan vilket jobb som helst. De tar initiativ, ifrågasätter och lyfter fram sig själva; precis som vi alla borde göra ännu oftare. Man duger och man ska framför allt gilla sig själv och själva läget!

Här finns mod, framtidstro och jävlaranamma så det räcker till. Det gav linjens tredjeklassister prov på i torsdags då de bjöd in till informationsträff om vad de gör. Det kändes fräscht och nyskapande och även om det aldrig är enkelt att hitta det jobb man trivs med är det en stark signal när unga ålänningar sätter ner så mycket arbete på att presentera sig själva och vad de kan göra. För i fallet med dessa blivande sociokanter är det rätt mycket. De kan jobba som barnskötare, fritidsledare, assistenter, skolvärdar, ungdomsledare, familjearbetare och mycket mer. De är också väl insatta i integrations- och flyktingfrågor vilket är viktigt inför framtiden.

Jag har själv vid olika tillfällen fått möjlighet att träffa den sociala linjens elever och har alltid blivit imponerad över deras allmänbildning och nyfikenhet på samhället vi lever i.
Som här där några från sociala linjen även gick lyceet under ramen för det som kallas HUTH. Det är en imponerande insats att genomföra såväl en yrkesexamen som en studentexamen – samtidigt.

För något år sedan landade ett annat samtal i hur Centern ser på ungdomsfrågor. Det blev högintressant!

För bara någon vecka sedan var inbesparingar på tapeten.
Förlåt den usliga bilden men ibland räcker inte tekniken till. Det är i vart fall från torsdagens stora informationseftermiddag.

Kommentarer

Populära inlägg